Skip to content

Aktovi Adalgise Škopac “Mačka može i u kralja gledati, reče Alisa”

Ovogodišnja izložbena sezona Galerije Alvona zaključena je predstavljanjem ciklusa aktova Adalgise Škopac pod nazivom “Mačka može i u kralja gledati, reče Alisa”

Na akademijama likovnih umjetnosti akt je jedan od temeljnih predmeta nastavnog programa te je akt za likovnog umjetnika ono što je tema ljubavi u poeziji, jedna od osnovnih tema u umjetničkim djelima kojoj nije odoljela ni Adalgisa Škopac.

Osnovna snaga ove umjetnice je u koloritu kojim barata maestralno stvarajući gotovo eteričnu atmosferu. Njezine male i nježne Venere spoj su svega što čini ženstvenost, između gracioznosti i fantazije, lišene senzualnih naglašavanja, kao da su proizašle iz jedne unutarnje stvarnosti. O ovim aktovima Nicolina Bianchi likovna kritičarka, urednica i direktorica časopisa Segni d’Arte (Znakovi umjetnosti) reći će: „…One žive jedan svoj intimni „ethos“ u svojem najmodernijem smislu erotske duše, strastvene i sanjarske…“ 

Trg ispred Alvone bio je ispunjen brojnim kolegama, prijateljima i  mnogobrojnom  publikom kao nagrada trudu autorice i organizatora, no ujedno i potvrda  činjenice da je umjetnost čovjeku, bilo kao stvaratelju ili kao konzumentu, jednostavno potreba, te da u Labinu umjetnost doista stanuje. Adalgisa Škopac diplomirala je na  Pedagoškom  fakultetu u Rijeci te je izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Uz stvaralački rad bavi se i pedagoškim  radom te vodi likovne  radionice za djecu.

Ovom izložbom obilježava 30 godina umjetničkog rada te je autorica zahvalila svima koji su joj na tom putu bili potpora. Istaknula je također koliko su životni izbori i životno okruženje, od Crni, Ravni , Labin, do njezinog ateljea Uno neumorno i neiscrpno poticali njezino stvaralaštvo. „Vidjeti nevidljivo i otkrivati magijom stvaranja, energija je koja me pokreće na mom slikarskom putu.“

Za emotivni vrhunac večeri pobrinula se gđa. Regina Percan koja je autorici uputila riječi podrške te istaknula kako bi se njezin Renato ponosio opusom likovnih radova svoje učenice, a Labinjanima je poručila da budu ponosni na sve svoje marljive i talentirane likovne stvaraoce.

Izložba ostaje otvorena do 4. listopada 2019.

Izložbeni program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Istarske županije, Grada Labina i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.