44. Samoborska glazbena jesen – najava festivala

Glazbene poslastice na 44. samoborskoj glazbenoj jeseni

„Naša ideja o festivalskom ansamblu sa sjajnim hrvatskim glazbenicima ove godine dolazi do punog izražaja, a tijekom Festivala publici ćemo predstaviti   renomirane svjetske i hrvatske glazbenike koji garantiraju vrhunsko muziciranje i ove jeseni u Samoboru“, istaknuo je umjetnički ravnatelj Srećko Bradić najavljujući program 44. Samoborske glazbene jeseni koja traje  od 27. rujna do 6. listopada.

Festival otvara samoborski „dreamteam“: prve večeri, 27. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije muziciraju Borivoj Martinić-Jerčić, Gernot Suessmuth, Aleksandar Milošev, Jelena Očić, Ivan Nestić, Jose Gallardo i Marta Schwaiger, a na repertoaru se nalaze djela Rahmanjinova, Šostakoviča i Glinke. Jednako uzbudljiv bit će i drugi festivalski dan kada će skladbe Dvořáka i Schuberta izvesti Aleksandar Ivić, Borivoj Martinić-Jerčić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak.

“Još bih istaknuo da nam ove godine dolazi u goste Camerata Bern, svjetski poznati komorni orkestar iz Švicarske pa će to biti svojevrsni vrhunac festivala. Također pridružili smo se obilježavanju 100 godina djelovanja Zagrebačkog kvarteta, a na samoborskom koncertu pridružit će im se još jedan veliki prijatelj festivala, vrhunski gitarist Petrit Çeku, najavljuje umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i dodaje kako će se dio koncerata održati u nedavno obnovljenoj kino dvorani, i to koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem talijanskog dirigenta Paola Paronia te izvedba opere „Seviljski brijač“ HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke u adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere – Giorgia Suriana.

Ove godine i samoborski glazbenici dati će svoj doprinos  Festivalu, pa će tako uz SOHRT nastupiti tenor Domagoj Dorotić, a cijela završna večer posvećena je poznatom udaraljkašu Filipu Merčepu i njegovim gostima.

Važan dio festivala čine i njegova dva neizostavna modula – 16. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić te 8. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note. Tri su večeri rezervirane za natjecanja – 29. i 30. rujna publici će se predstaviti svojim recitalima sjajni mladi umjetnici: Tomislav Damjanović, klavir, Sara Novoselić, violončelo, Trio Eusebius, Ivan Galić, klavir, Đorđe Vasiljević, harmonika i Duo Martin Krpan –  Mihovil Buturić

Večer pobjednika održat će se 1. listopada kada će uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša nastupiti prošlogodišnja pobjednica „Livadića“ Katarina Kutnar, a na programu će biti  praizvedba „Kutnarijada“ za violinu i orkestar Davora Bobića. Iste večeri bit će praizvedena i pobjednička skladba 8. međunarodnog skladateljskog natjecanje New Note „Psi“ japanskog skladatelja Wataru Mukai.

Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.

Ulaznice za koncerte 44. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije o festivalu dostupne su na www.samobor-festival.com.

Renata Glojnarić