KIPARI IZ REGIONA U TAMJANICI

PRVA MEĐUNARODNA RADIONICA SKULPTURA U TAMJANICI

Kuća umjetnika Pigmalion domaćin je prve Međunarodne radionice skulptura Pigmaliona 2019. koja će se održati u selu Tamnjanica kod Bele Palanke (Srbija) do 10. rujna. Tijekom 3 tjedna kipari iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije stvarat će između Stare i Suve planine, a radovi stvoreni u radionici bit će predstavljeni na završnom događaju.

Organizator radionice Gorazd Ćuk kaže da je ovo prva kiparska radionica u organizaciji udruge Pigmalion, koju vodi ovaj slovenski ljubitelj umjetnosti.

“O tome smo dugo razgovarali, dugo smo planirali. Nakon mnoštva slikarskih kolonija i radionica u Tamnjanici i ovi važni suvremeni kipari iz cijele regije morali su se sve kockice složiti da se okupe ovdje. Puno priprema je prethodilo, a mramor za skulpture je stigao iz Prilepa … Radujem se cijelom ovom procesu “, kaže Gorazd Ćuk.

Petar Hranuelli, poznati zagrebački kipar, svoje radove realizira u bijelom mramoru iz Prilepa (Sjeverna Makedonija) koji su početkom ove godine Ćuk i Hranuelli odabrali kao kamen u kojem će raditi u radionici. Osim u kamenu, radeći u drvu, kao posebni gost radionice je beogradski kipar Božo Terzić.

Skulptura Venere u vjetru, poznati po Petru Hranuelliju s Brača, vidljivi su ispod komada mramora težak gotovo 4,5 tona.

“Radit ćemo 3 tjedna. Odlučili smo se za velike komade bijelog mramora, kad sam vidio taj kamen u Prilepu bila je to laka odluka. Naše će skulpture stajati okružene poljima besmrtnika i lavande na plantaži Tamnjanica, zbog čega smo se odlučili za grandiozne formate. Komad u kojem radi kolega Jure Markot teži dvije tone, Nikola Smilkov radi u kamenu težak gotovo tri “, kaže Hranuelli.

Kamen je došao iz sjeverne Makedonije, a odatle dolazi Nikola Smilkov, dvostruki dobitnik prve nagrade Udruženja likovnih umjetnika Makedonije.

“Čast mi je što predstavljam Makedoniju i što sam dio ovog tima. Inače radim s kamenom iz Prilepa, imam puno iskustva s tim kamenom, sretan sam što i danas u njemu kiparim. U radionici ću se predstaviti radu iz ciklusa figuracije kojem sam odavno posvećen. Moji radovi su obično manje veličine, često minijature. Zaista sam zahvalan gospodinu Ćuku na mogućnosti da jedno od djela iz ciklusa realiziram u monumentalnom formatu. Puno razmišljam o tome kako će se djelo uklopiti u ovaj impresivni krajolik i u vanjštinu umjetnikove kuće, gdje će i biti “, kaže Smilkov.

Jure Markota predstavlja Sloveniju na ovoj radionici. Osim kiparstva, ovaj svestrani umjetnik bavi se i slikarstvom, grafičkim dizajnom, arhitekturom, scenografijom i novim medijima. Njegov je umjetnički izraz suvremen i kaže da će ovo djelo biti odraz kamena, ali i mjesta rada i područja na kojem će biti buduća skulptura.

“Pokušavam dostići monumentalnost u ovom dijalogu materijala u kojem radim i u ovom neobičnom okruženju. Sam rad bit će simbioza kamena i željeza. To je neka autopoetika i način izražavanja u zadnjih nekoliko ciklusa, a ja ostajem dosljedan u ovom radu velikog formata. Nadam se da će se konačni frorm uredno uklopiti u ta ogromna polja”, ističe Markota.

Beogradski kipar Božo Terzić, specijalni gost radionice, jedini je koji stvara drvo. Njegovi radovi bit će izloženi u samoj kući umjetnika Pigmalion. Zbog specifičnosti drva kao materijala velikih temperaturnih razlika tijekom dana, Božo noću uvozi svoje panjeve, a ujutro iz radionice izvozi kolica za žbuku.

“Obje skulpture koje izrađujem su nastavak ciklusa” Sačuvane vrste “, u kojem ne samo skulpturu koristim, već i slikam u skulpturi. Moj je izbor da djelo učinim duhovitim, ali i da budem kritika ljudske prirode i emocija kao neizbježni dio “, rekao je Terzić, odvodeći kolica u brda.

Kroz radionicu će umjetnike posjećivati ljubitelji umjetnosti i kiparstva, kolege i povjesničari umjetnosti. Radovi će biti predstavljeni na završnom događaju na kraju radionice.

Petar Hranuelli