Skip to content

In memoriam Jurinko Rajič

Preminuo direktor Festivala animiranog filma NAFF u Neumu Jurinko Rajič

Direktor Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF) Jurinko Rajič, koji je rad na filmu počeo u Croatia filmu kao animator, umro je u subotu, priopćilo je Udruženje filmskih radnika.

Jurinko Rajič rođen je 1954. godine u Čapljini. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a rad na filmu počeo je kao animator 1985. godine u ‘Croatia filmu’ u Zagrebu.

Radio je na cjelovečernjim projektima Croatia filma ‘Čudnovata šuma’, ‘Čarobnjakov šešir’, ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’, gdje je radio layout i animaciju.

Autor je animiranih filmova “Linđo”, “Naša posla”, “Moja mala vala”, “Mostarski letači”.

Osnivač je i direktor NAFF-a, festivala animiranog filma u Neumu, koji je već 14 godina jedan od najvažnijih festivala animiranog filma u BiH i regiji. Autor: B. S. / Hina

Jurinko Rajič

1954. – 2019.

S tugom u srcu i boli u duši, ali i s vjerom i nadom u uskrsnuće i život vječni javljamo rodbini i prijateljima da je naš dragi

JURINKO (pok. Ivana) RAJIČ

u subotu 14.09.2019. godine nakon kratke i teške bolesti u 65. godini života, primivši Sakrament kršćanske utjehe i okrijepe, blago u Gospodinu preminuo. Pokop dragog nam pokojnika bit će obavljen u ponedjeljak 16.09.2019. godine u 18.00 sati na Rimokatoličkom groblju u DOLJANIMA – OPĆINA ČAPLJINA.
Sveta misa zadušnica služit će se uz pokop. Obitelj prima sućut od 17.00 sati na groblju u Doljanima.
POČIVAO U MIRU BOŽJEM!

OŽALOŠĆENI:
supruga SANJA; kćerke: ALETA i RAJNA; sin MARKO; brat BRANIMIR; nevjesta DRAŽENKA; nećaci: IVANA, IVAN i DANIJELA; rodice: MARIJA i MIRA s obiteljima; svastike: SANDRA i TATJANA; obitelji: RAJIČ, BANJAC te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Jurinko Rajič sa suprugom i dvije kćeri živi na relaciji Zagreb – Neum. Zahvaljujući njemu Neum je postao centar animacije u kojem se već 12 godina održava Festival animiranog filma na koji dolaze vodeći američki animatori.

  • Supruga, ja i dvije kćeri bavimo se crtanim filmom. Obje studiraju, jedna engleski i povijest umjetnosti, a mlađa pravo. Ja crtam i režiram, žena montira, starija radi već svoj treći film… – predstavlja nam Rajič svoju nesvakidašnju obitelj.

U Zagrebu je na projektima Croatia filma “Čudnovata šuma”, “Čarobnjakov šešir”, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” radio layout i animaciju. To što je danas dislociran nije mu problem.

  • Ovdje smo u žiži. Kada smo krenuli iz Zagreba, svi su mislili da sam budala i govorili – što ćeš u Neumu raditi. Prijatelji mi svi dođu, na festival su došli svi koji se bave crtanim filmom – kaže Rajič koji organizira i Međunarodni kamp crtanog filma u Neumu. Predavači su uglavnom iz Zagreba. Festival se održava posljednjeg tjedna u lipnju. Ove godine imali su 800 filmova iz 55 država. Posjetili su ih iz Zagreba Joško Marušić, Milan Blažeković, Borivoj Dovniković Bordo i svi ostali, iz Beograda prof. Majdak, šef katedre animacije, i mnogi drugi.
  • Surađujemo i s Amerikom. Tu je bila oskarovka Joan Gratz. U ocjenjivačkoj komisiji u Neumu bili su Mike Reiss, autor i producent serije crtića “Simpsonovi”, i Mike L. Murphy, jedan od glavnih Disneyevih animatora, koji je radio na “Gospodaru prstenova” – govori Raič.Večernji list je već prepoznao što radi pa je neumski festival animiranog filma dobitnik Večernjakova pečata za kulturni događaj godine, kao i njegov osnivač Jurinko Rajič. U Neumu radi punom parom. Bavi se stripom, crtanim filmom, ilustracijama… U Neumu, Stonu i Mostaru drži škole crtanog filma, organizira festival, a obnovio je i kamp crtanog filma.  

Slavica Vuković, Večernji list, 15. KOLOVOZA 2017.

Jurinko Rajič
Optimized by Optimole