O BILOSNIĆU U HRVATSKOM SLOVU, NOVOJ ISTRI I BUGARSKOJ

U „Hrvatskom slovu“ od petka 13. rujna 2019. godine više je priloga posvećeno hrvatskom književniku i slikaru Tomislavu Marijanu Bilosniću

Najprije, riječ je o dva Bilosnićeva uradka, posvećena Stojanu Vučićeviću i Juri Kaštelanu. Bilosnićev tekst o književnoj manifestaciji u Ravnom (Bosna i Hercegovina) posvećenoj životu i djelu pjesnika Stojana Vučićevića, odnosno tridesetogodišnjici njegove smrti, donosi iscrpan izvještaj o programima i sudionicima ove tradicionalne manifestacije poznate pod zajedničkim nazivom „Grgurovi hukovi“. U rubrici „Vaš glas“ objelodanjen je prvotisak, Bilosnićeva pjesma „Crveni konj, naranča i gitara“, posvećena stogodišnjici rođenja Jure Kaštelana.

U tekstu „Odisej pod Murvom“ govori se o 9. Multimedijalnoj priredbi koju Bilosnić održava u svojoj galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijsaka“ u Zemuniku, a koja svake godine ugošćava mnoge  domaće i strane umjetnike.

U „Izlogu knjiga“ govori se o hrvatsko- bugarskome književnome zborniku „Most od riječi“, objelodanjenom u Sofiji,  gdje je Bilosnić  na primjeren način predstavljen sa svojim pjesništvom. Zbornik donosi poetske i prozne tekstove suvremenih hrvatskih i bugarskih autora na bugarskom i hrvatskom jeziku.  Hrvatske autore na bugarski preveo je Gančo Savov, a zastupljeni su Tomislav Marijan Bilosnić,  Željka Lovrenčić, Miroslav Međimorec, Hrvoje Hitrec, Lada Žigo – Španić, Sonja Zubović, Đuro Vidmarović i Ivan Babić.

Časopis „Nova Istra, u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u broju 1. (proljeće)  tiskao je opsežan Bilosnićev esej „Kada, kako i zašto regionalno postaje nacionalno“. Riječ je o eseju kazanom na 14. Pulskim danima eseja „Hrvatski književni regionalizam –  nekoć i danas“,  održanima 14. i 15. listopada 2016. godine. Isti časopis u svom drugom broju donosi tekst dr. sc. Željke Lovrenčić „Iscrpna monografija o važnome piscu“, a riječ je o knjizi doc. dr. sc. Sanje Knežević o TMB-u pod naslovom „Tema TMB, odabrane studije članci i eseji o umjetničkom stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića“ Knjigu je 2018. godine izdala poznata nakladnička kuća Ljevak iz Zagreba.