Skip to content

Postignut dogovor o plaćama u zdravstvu

Nakon što su se u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), koji regulira dodatke na plaću. Danas su održani i najavljeni prosvjedi. Zdravstveni radnici prosvjedovali su ispred općih bolnica u Bjelovaru i Slavonskom Brodu te KBC-a Dubrava u Zagrebu.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna. Sindikati i dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati.

Premijer Andrej Plenković zahvalio se svima koji su sudjelovali u pregovorima i naglasio kako je činjenica da se pokušalo iznaći najbolje rješenje za granski ugovor u zdravstvu.

-Stav ove Vlade je da u kontekstu gospodarskog rasta, nastojimo povećati plaće i u državnom i javnom sektoru koliko je to moguće. Činjenica da je postignut dogovor o ovom dodatku na granski kolektivni ugovor u kojem Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. To je veliki korak povjerenja i u konačnici korak naše brige i želje da se svim zaposlenicima u sustavu zdravstva izađe u susret, rekao je premijer.

Premijer se na kraju zahvalio i čestitao na pregovorima te pozvao čelnike sindikata na nastavak socijalnog dijaloga.

 Ovim smo dogovorili i potpisali ono što smo u sedmom mjesecu parafirali i uz podršku predsjednika Vlade, njegovim autoritetom, dobili ipak garanciju da ovaj put neće biti samo paraf, nego će taj dodatak potpisan. Isto tako najavljujem da temeljem ovoga moramo nastaviti dalje s radom i borbom za naše plaće, koeficijente i osnovicu plaće, rekla je predsjednica hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić.

Topolnjak: Slijede pregovori o osnovici plaća

– Nemam nikakve sumnje da će ovo što je parafirano biti potpisano. Naglašavam da naši radnici nisu svi zadovoljni ovakvim ugovorom. Nisu zadovoljni oni koji su dobili samo 3%-tno povećanje, ali u ovim mogućnostima i okolnostima nismo mogli izboriti više. Očekuju nas, a to je ministar Alardrović i najavio – pregovori o osnovici pa ćemo vjerojatno nešto uspjeti dodati kroz sljedeću godinu na povećanju plaća, rekao je Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak. Zahvalio je medijima koji su borbu za plaće pratili te premijeru i ministru Kujundžiću. 

Kujundžić: Nismo mogli više

– Nismo mogli više. Uistinu Vlada je pokazala, posebice premijer, razumijevanje za djelatnike u zdravstvu, što rade, kako im je teško, kolika je njihova odgovornost, ali s druge strane u ovome trenutku nismo mogli više od ovoga što je sada potpisano s vjerom da će s većom zaposlenošću, većim BDP-om moći će i dalje povećavati plaće, a da će djelatnici u zdravstvu, kao i do sada, uvijek kvalitetno i požrtvovno raditi u korsit hrvatskih pacijenata, rekao je ministar Milan Kujundžić.