Skip to content

Modri kolori Mladena Žunjića

U mnoštvu novostalih slika suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, sve velikog formata,ulje i akril na platnu, na svojevrstan se način ističe ciklus Modri kolori

Naravno, u svakom ciklusu, na svakoj slici se može osjetiti jači ili slabiji, ali svakakako nazočan, duh eksperimenta, istraživački nerv slikara koji sve odlučnije i riskantnije ali i hrabrije korača tlom nepoznatog, nedodirljivog pa i nevidljivog, neopipljivog ,tajanstvenog svijeta velikih formata koga ispunja složeni svijet nefigurativnih motiva.

U ovom ciklusu motivi grade polu prepoznatljivi svijet imaginarnih krajobraza, čudesnih prostora stiješnjenih između neba i zemlje ili pogled iz udaljenog kutka svemira prema našem planetu, ispresijecanog neshvatljivom mrežom .

Istaknimo i značajnu prisutnost plave, modre boje, po kojoj ciklus i nosi ime. Riječ je o boji koje sugestivno dominira cjelokupnim volumenom ciklusa.

Stvarno nestvarni svijet velikih formata, na kojima već dugo u svom opusu inzistira, slikara Mladena Žunjića, izveden čvrstim, snažnim potezima vrlo primjetljivih nanosa boja u tvorbi zamišljenog, možda i paralelnog svijeta, iz slike u sliku, iz ciklusa u ciklus,kontinuirano raste, proširujući krug pitanja i možebitnih odgovora.

Žunjićeve slike odaju napetost, pršte energijom i nisu dosadne.

K tome posjeduju i izrazitu dekorativnost.

Žunjić se u svom radu, u svom slikanju, ne obazire, slijedi samo svoj instinkt i slika i  istražuje, neprestano.

Miroslav Pelikan

See also  Znanstveni skup - Klasicizam u Dalmaciji