Virgilio Giuricin – Život posvećen fotografskoj umjetnosti

Izložba uz obilježavanje 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja Virgilija Giuricina te uz promociju Giuricinove monografije “Pamćenje kroz vrijeme

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery CVU “Batana” u Rovinju, u subotu, 14. rujna u 20 sati otvara se izložba VIRGILIJA GIURICINA istaknutog i višestruko nagrađivanog fotografa u nas i svijetu

Izložba se organizira povodom 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja ovog uvaženog majstora fotografije i prati promociju njegove monografije „Pamćenje kroz vrijeme“, koja je nedavno izišla iz tiska i koja će biti predstavljena dan nakon otvorenja izložbe, u nedjelju, 14. rujna 2019. u 19 sati u Multimedijalnom centru  (MMC) POU Rovinj – Rovigno. Izložbu i promociju monografije organiziraju Talijanska unija Rijeka (izdavač monografije), Centar  vizualnih umjetnosti Batana Rovinj (izdavač kataloga i organizator izložbe) te Pučko otvoreno učilišt grada Rovinja (organizator promocije monografije), a događanja su upriličena uz Dan grada Rovinja i blagdan Sv. Eufemije.

Na izložbi u Photo Art Gallery Batana bit će izložen dio iz Giuricinova bogata fotografskog opusa, njegovi raniji radovi – šezdeset fotografija u c/b (bi-kromnoj) tehnici, formata 50 x 40 cm., s temama koje su u monografiji zaokružene u poglavljima:

DOKUMENTARNE I NOVINSKE FOTOGRAFIJE (1955-1984.)
POVIJESNE I DRUŠTVENE TEME (1952-1976.)
DOKUMENT VREMENA – GOLI OTOK (1994.)

O ovim fotografijama Višnja Slavica Gabout, autorica teksta u katalogu izložbe i autorica teksta monografije, kaže:

”Virgilio Giuricin druži se i živi s fotografijom od rane mladosti, a profesionalno se njome bavi od početka pedesetih godina 20. stoljeća. Tih godina započinje svoju bogatu izlagačku karijeru, ali i svoju fotografsku misiju prikaza i dokumentiranja povijesnih, društvenih i prirodoslovnih tema i motiva. Uz to i novinarskog i fotoreporterskog bilježenja svakodnevnih tema i događanja iz bliske mu svakodnevice, postajući tako fotografski kroničar koji slikom svjedoči o vremenu i prostoru. Stvorio je on na taj način, tijekom godina, veliki opus dokumentarnih i novinskih fotografija, u čijem fokusu je poglavito Istra. Ispunjene su one pričama o njezinu podneblju i baštini-graditeljskoj, arheološkoj, spomeničkoj, maritimnoj, etnografskoj, pa čak i industrijskoj;” (Višnja S. Gabout)

Na otvorenju izložbe govorit će povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tullio Vorano, autor proslova Giuricinove  monografije. Otvorenje će prigodnim programom popratiti folk-sastav ”Batana”.

VIRGILIO GIURICIN – Curriculum vitae

Virgilio Giuricin, umjetnik – fotograf, rodio se u Rovinju 1934. godine. Maturirao je u Srednjoj tehničkoj školi, a potom završio Školu primijenjenih umjetnosti (fotografija i dizajn) u Torinu (Italija). Fotografijom se bavi od rane mladosti, a izlaže od 1952. godine. Jedan je od osnivača Foto-film kluba u Rovinju (1951.). Kao fotografski kroničar više je od tri desetljeća surađivao svojim fotografskim svjedočanstvima, prezentacijama i člancima u riječkom dnevniku na talijanskom jeziku La voce del popolo i u časopisu Panorama. Povrh toga, surađivao je i s televizijskom kućom TV Koper (Slovenija). Od 1973. do 1975. bio je glavni i odgovorni urednik rovinjskog mjesečnika Sottolatina. Od 1971. do 1979. radio je kao tajnik i fotograf Zavičajnog muzeja u Rovinju.

Od 1979. Virgilio Giuricin profesionalno se bavi fotografijom i industrijskim dizajnom kao samostalni umjetnik u sklopu Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU, Zagreb). Njegove fotografije objavljene su u brojnim publikacijama Centra za povijesna istraživanja (CPI) iz Rovinja, u Povijesti jadranskog pomorstva, u časopisu Histria Archeologica, te u monografijama, katalozima, godišnjacima i drugim publikacijama, gdje je često uređivao i osmišljavao grafički dio. Realizirao je filmove s preko stotinu povijesnih događaja, na 16 mm filmskoj vrpci. Ovi filmovi sačinjavaju jedinstvenu i nenadoknadivu baštinu u kontekstu povijesno – kulturnih događaja Istre i čuvaju se deponirani u filmskoj arhivi već spomenutog Centra za povijesna istraživanja.

Sudjelovao je u više ekoloških istraživanja FAO-a. Radio je fotografsku dokumentaciju za realizaciju urbanističkih planova i zahvata na kulturnim spomenicima Istre. Objavio je preko 140 kataloga međunarodnih izložbi, između ostalih: “Doprinos za Europu, kulture Antičkog Rima i Venecijanske Republike“; 18° Biennale “Alpe Jadran”; “Luigi Caneazzo – Ligi Mioni“, „140 godina fotografije u Rovinju i Istri”; „Likovna kolonija“- Rovinj; “Lica zemalja“; Putujuća izložba “Coast Wise Europe” – ekologija u urbanom prostoru Istre; “13. Biennale prirode FIAP”; Nagrada “Maurice Van de Wijer – Odette Bretscher“; 17 izdanja međunarodne manifestacije „Mundial fotofestival”; „Realnost i uprizorenja” Master FIAP-a (MFIAP); „Znanost u svemiru”- posvećena astronautima Talijanske svemirske agencije (ASI) i Europske svemirske agencije (ESA). Također je objavio i likovno uredio petnaestak fotomonografija, između ostalih monografiju „Učka – cestovni tunel“, (I. i II. Izdanje); „Prim. dott. Martin Horvat“; „Moj prijatelj“; “Kažuni, kamenje i krajolici srednje i južne Istre“;  monografija na talijanskom jeziku „Rovigno d’Istria“ I. i II. svezak; „Zalazak jedne epohe“- monografija o rudnicima ugljenokopa Raša i „Godine neorealizma“; Autor je također i izdavač grafičke mape „Istarski dimnjaci“, te fotografske mape „Aname tavarade“, s pjesmama Giusta Curta na rovinjskom dijalektu. Isto tako je i izdavač i autor knjige fotografija “Maîtres FIAP Master”, gdje su publicirana fotografska dijela 130 autora međunarodnih Majstora fotografije FIAP-a.

Virgilio Giuricin član je Likovne kolonije Rovinj od 1970. godine, a bio je jedno vrijeme i njezin predsjednik (od 1975. do 1978.). Član je strukovnog Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) od 1975, Zajednice umjetnika hrvatske – ZUH (danas Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika HZSU) od 1979. godine, sa statusom slobodnog umjetnika. Uz spomenuto, član je isto tako i međunarodnih organizacija, kao što su Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP) i Photographic Society of America (PSA), te Talijanskog saveza fotografskih udruženja (FIAF). Od 1973. aktivno radi na promicanju fotografske umjetnosti u suradnji s kulturnim ustanovama. Pritom ostvaruje, postavlja i predstavlja skupne i samostalne izložbe domaćih i stranih fotografa, piše članke i osvrte, pa je, između ostaloga, objavio više od 120 studijavezanih uz problematiku fotografske umjetnosti na talijanskom jeziku(prevedene su i na hrvatski, engleski i francuski jezik).Isto tako organizira i susrete, rasprave, smotre, predavanja i tečajeve za mlade fotografe. Njegovo zanimanje usmjereno je ponajprije na primijenjenu fotografiju, pri čemu koristi razne interpretativne procese, ne zanemarujući kod toga nikad specifični identitet i autonomiju fotografije i dizajna. Proučava procese vizualne komunikacije, a posebnu pozornost obraća na iskustva umjetničkih avangardi. Strastveni je istraživač, pun organizacijskih ideja.

Virgilio Giuricin je 1989. godine, u čast 150. obljetnice nastanka fotografije, odabran da predstavlja Jugoslaviju na Međunarodnoj izložbi FOTO – CINE, koja se održavala u Muzeju moderne umjetnosti Georges Pompidou u Parizu. Iste godine Foto savez Jugoslavije (FSJ) proglasio ga je „Fotografom godine“, za zasluge na polju nacionalne i međunarodne izložbene djelatnosti, a 1991. dodijeljena mu je od strane Foto Saveza Jugoslavije (MFSJ) titula Majstora. Godine 1992. izborio je da FSH (Foto savez Hrvatske) postane redoviti član Međunarodne fotografske federacijeFIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique). Od 1994. do 1998.  obnašao je dužnost Liaison Officier FIAP-a za Hrvatsku. Na Kongresu Photographic Society of America (PSA), koji se održao u Kanadi 2000. godine, imenovan je PSA International Country Representative za Hrvatsku, (PSA nacionalni predstavnik za Hrvatsku).

Kao dosljednom i cijenjenom fotografu, zbog njegova stalnog doprinosa međunarodnoj fotografskoj umjetnosti, FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique) mu je dodijelio najviša prestižna počasna zvanja i priznanja :

  • 1996.  EFIAP (Excellence FIAP), za izložbenu djelatnost.
  • 2005.  Master FIAP (MFIAP), za meritorna dostignuća u međunarodnoj fotografskoj izložbenoj djelatnosti.
  • 2008. na 39. Kongresu FIAP-a (Žilina, Slovačka) uručeno mu je najviše priznanje HonEFIAP (Honorary Excellence FIAP), za višegodišnji doprinos u promociji, širenju i populariziranju međunarodne fotografske aktivnosti. Giuricin je jedini hrvatski autor fotografije koji je dobio to najveće međunarodno FIAP-ovo priznanje.

Godine 1994. Virgilio Giuricin izabran je za autora ikonografskog repertoara monografije naslova “Kažuni“, kamenje i krajolici srednje i južne Istre – popis za povijesno pamćenje“. Knjiga je izdana u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta, Centrom za povijesna istraživanja iz Rovinja, Talijanskom unijom iz Rijeke i Knjižnim fiducijarnim fundusom Vijeća Europe, uz visoko pokroviteljstvo talijanskog i hrvatskog predsjednika Republike. Godine 1995. monografija je prevedena na hrvatski jezik, te je dobila priznanje Akademije “Leonardo Da Vinci“, kao djelo od nacionalnog interesa. U veljači 2005. Giuricin je pozvan od Organizacijskog odbora izložbe “Kamenje Istre“, kao autor pejzaža i ambijentalnih prizora, da gostuje u Italiji. Izložba je organizirana u lipnju 2005. u Trstu, Sala Leonardo Da Vinci, Muzeji Canal Grande. Izložba je ostvarena u suradnji s talijanskim Ministarstvom za kulturnu baštinu i Sveučilištem u Trstu – Odjelom za geografske i povijesne znanosti.

Virgilio Giuricin, osnivač je Photo Art Gallery “Batana” u Rovinju (1985.) g., koju je vodio do 2009. godine. U tom razdoblju, kao voditelj i galerista organizirao je i likovno priredio preko 240 samostalnih izložbi afirmiranih domaćih i inozemnih autora fotografije, 21 međunarodni salon fotografske umjetnosti, 28 kolektivnih izložbi, studijske edukativne izložbe učenika zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn  – odjel za fotografiju, izložbe studenata Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, kolektivne izložbe članova ULUPUH-a, kao i izložbe raznih foto klubova iz Hrvatske i inozemstva, te 5 stručnih skupova. Zanimljivo je tu, kad se sve pobroji, reći kako je na svim dosadašnjim izložbama koje je organizirao Giuricim u Galeriji „Batana“ sudjelovalo preko 28.700 odabranih autora iz 93 države sa svih kontinenata svijeta. Ovaj svestrani umjetnik je utemeljitelj i Centra vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju (1990.g.) i njegov je predsjednik od osnutka, a u sklopu Centra je idejni začetnik i realizator projekta umjetničke fotografije Mundial Fotofestival (1992.g.), kojeg projekta je umjetnički direktor. Godine 1996. izradio je projekt obnove sjedišta i Galerije CVU “Batana“, koji je uz veliki napor realiziran u razdoblju od 2001. do 2004. Tu je 1999. godine osnovao Međunarodnu zbirku fotografija i ona se sastoji od preko 2.800 upisanih fotografskih djela. Realizirao je uz ovu Zbirku godine 2000. i Fotografsku knjižnicu, koja danas broji više od 5.300 popisanih svezaka. Nju je osobno obogatio svojom dragocjenom donacijom od gotovo 2.000 stručnih knjiga s područja fotografije.

Virgilio Giuricin je u svom dugom umjetničkom djelovanju do sada realizirao 154 samostalne izložbe u 72 grada i 23 države svijeta: Australiji, Austriji, Belgiji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Jugoslaviji, Kanadi, Kini, Makedoniji, Njemačkoj, Portugalu, Rumunjskoj, SAD-u (Kalifornija, New York), Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Sudjelovao je na 672 skupne izložbe, od kojih je njih 448 bilo međunarodnog karaktera i održavalo se u 62 države. Pri tome mu je u selekcijskim odabirima bilo primljeno preko 1.250 radova. Od 1975. godine naovamo pozivan je da sudjeluje u 56  međunarodnih ocjenjivačkih odbora u Hrvatskoj i Europi. Njegove fotografije objavljene su dosad u brojnim katalozima, knjigama fotografija, revijama, periodičnim časopisima i dnevnicima u 43 zemlje svijeta. Počasni je član sljedećih asocijacija : F. K. “Cultura e Immagine”, Svignano sul Rubiconde, (Italija); F. K. “Dynamic & Performans”, Graz, (Austrija); F. K. “Oradea”, Oradea, (Rumunjska); F. K. “MARIBOR”, Maribor, (Slovenija); C. F. “Fincantieri – Wärtsila”, Trieste, (Italija); F. k. “Zagreb”, Zagreb (Hrvatska); C. I. F. A., Photo Gallery “Alessandria”, di Alessandria, (Italija).

Recenzije o njegovu radu su dosad objavili mnogi poznati likovni kritičari, povjesničari umjetnosti, esejisti, novinari i umjetnici: Anton Pauletić, Dr. Eros SEQUI, Dr. Vanda EKL, Milan ZINAIĆ, Just IVETAC, Vladimir MALEKOVIĆ, Živojin JEREMIĆ, Gorka Ostojić Cvajner, Tullio VORANO, Josip Diminić, Josip Škunca, Fulvio MONAI, Bepi Nider, Marija Tonković, Otello DAMIANI, Dr. Bruno Maier, Mr. Vladko LOZIĆ, Zdenko KuzmiĆ, Daniel NAČINOVIĆ, Boris PAPANDOPULO, Pasquale de SIMONE, Sergio R. Molesi, Giorgio RIGON, Višnja FLEGO, Dr. Rafael PODOBNIK, Olga Vujović, Želimir KOŠČEVIĆ, Fausto RASCHIATORE, Cesare Trebeschi, Mladen Grčević, Davor MATIČEVIĆ, Dr. Loredana Bogliun, Marina Tenžera, Alessandro DAMIANI, Laura Marchig, Bruno Bontempo, Ilaria ROCCHI – RUKAVINA, Letizia Martirano, Renzo Grigolon, Marianna accerboni, Claudio H. Martelli, Višnja Slavica Gabout, Klara DUJMOVIĆ,  Elio Raditicchio i drugi.

Virgilio Giuricin je 1998. naveden dužom bilješkom u Hrvatskom biografskom leksikonu (svezak 4, str. 691- 692) u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba.

Za svoju djelatnost dobio je više od 170 nagrada i priznanja, među njima se posebno ističu :  

  • 1999. Nagrada za životno djelo “Promozione”, koja mu je dodijeljena u kategoriji vizualnih umjetnosti na 38. Natječaju za umjetnost i kulturu “Istria Nobilissima“, s realizacijom samostalne izložbe “Promozione“, koja je bila održana u Firenzi, (Italija), u reprezentativnoj Palači Uffizi, u Akademiji “Georgofili“.
  • 2000. Nagrada za životno djelo Grada Rovinja, za iznimne uspjehe postignute u fotografskoj umjetnosti.
  • 2007. Nacionalna Nagrada za životno djelo, koju mu je dodjelio ULUPUH – Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba)
  • 2007. Predsjednik Republike Italije Giorgio Napoletano dodijelio mu je državno odlikovanje “Cavaliere della Republica“ (Vitez Republike Italije – Knight of the Republic of Italiy), za dugogodišnju umjetničku kulturnu aktivnost i zasluge postignute u promociji talijanske fotografske umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uz navedene, navodimo još neke važnije nagrade:

Godina   Nagrade  
1976. Otkupna nagrada Narodnog muzeja Labin (Hrvatska)
1976. Likovna kolonija Rovinj, Otkupna nagrada Zavičajnog muzeja Rovinj (Hrvatska)
1977. Otkupna nagrada, Interesna zajednica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagreb.
1977.  “Grisia“, Prva nagrada Grada Rovinja (Hrvatska)
1979. Zlatna plaketa na VII. međunarodnoj izložbi fotografije “Kostabona“, Koper (Slovenija)
1980. Grand Prix na 30. međunarodnom salonu Art photography, Sao Paolo (Brazil)
1981. Prva nagrada na natječaju za Spomenik Rudaru – Rudaru – Borcu (s Bassanijem i Iskrom), Labin (Hrvatska)
1981. Druga nagrada na natječaju za Spomenik Rudaru – Rudaru – Borcu (s (D.Džamonjom), Labin (Hrvatska)
1982. “Grisia“, Prva nagrada Grada Rovinja (Hrvatska)
1982. Druga nagrada na natječaju Spomenik “Vrnjačka Banja” (s D. Džamonjom i L. Sošić), Vrnjačka Banja (Srbija)
1982. Zlatna plaketa Skupštine općine Rovinj za doprinos u kulturi.
1989. FOTOGRAF GODINE, proglašen od strane Foto saveza Jugoslavije (FSJ)
1990. Plaketa Muzeja grada Zagreba (MGZ) na 9. salonu fotografije, Zagreb (Hrvatska)
1990. Grand Prix na 4. međunarodnom salonu Dijete, Rovinj – Rovigno (Hrvatska)
1992. Nagrada “Tošo Dabac“. Hrvatsko priznanje za trajan doprinos u fotografiji, Zagreb (Hrvatska)
1993. Trofej Willy Hengel na 19. međunarodnom Photo Salonu Algarve (Portugal)
1993. Nagrada/plaketa Grada Rovinja za dugogodišnji i svestrani doprinos na promoviranju nacionalne i  međunarodne izložbene aktivnosti, Rovinj (Hrvatska)
1994. Prva nagrada na 6. Iranian Photo Biennal, Teheran Museum of Contemporary Art, Teheran (Iran)
1982. do1994. 11 prvih nagrada na natječaju za umjetnost i kulturu Istria Nobilissima – Rijeka, Trst (Hrvatska – Italija)
1978. do 1995. 12 prvih nagrada i Zlatnih plaketa FIAP-a, na raznim međunarodnim Salonima (Francuska, Hrvatska, Italija, Iran, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Portugal, Velika Britanija, Slovenija, Španjolska)
2006 Trofej Grada Rovinja, za organizaciju 13o Biennale prirode FIAP

Njegova fotografska djela nalaze se u arhivima mnogih domaćih i međunarodnih muzeja i galerija, te u brojnim privatnim zbirkama.

Virgilio Giuricin radi i djeluje u Rovinju.

Ermano Bančić