Skip to content

Prva Parada ponosa u BiH: “Žena, lezbijka, kraljica”

Više od 1500 osoba okupilo se u središtu Sarajeva i u povorci prošlo središtem grada noseći zastave u duginim bojama i natpise “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbijka, kraljica”, “Solidarnost”

U koloni su bili američki i britanski veleposlanik u BiH Eric Gordon Neslon i Matthew Field, kao i nekoliko domaćih političara, uglavnom oporbenih i manjih stranaka.

Sudionici su prošetali od Vječne vatre središnjom ulicom u Sarajevu do parlamenta gdje su se okupljenima obratili organizatori.

Jedan od njih, Branko Ćulibrk, rekao je kako je povorka poruka za vlasti u BiH.

– Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite LGBTIQ osoba. Pravo na slobodu izražavanja jedno je od osnovnih ljudskih prava koje je LGBTIQ osobama uskraćeno, rekao je Ćulibrk.

Dodao je kako se u BiH mora zaustavitiu homofobija, isključivanje LGBTIQ osoba iz društva, promijeniti zakon o istospolnim zajednicama, omogućiti zdravstveno osiguranje te ukinuti diskriminacija.

Članica Organizacijskog odbora Lejla Huremović rekla je kako je ovaj događaj rezultat potrebe da se odupre diskriminaciji i pritiscima.

– Nad nama se vrši nasilje, tjera nas se da šutimo. Zaključavaju nas u kuće. U školama ili fakultetima ne možemo reći koga volimo. Na poslu nas prisiljavaju da šutimo, istaknula je.

Prema njezinim riječima, povorka služi tomu da se u društvu potaknu promjene.

– Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći tko su. Ali vrijeme je da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke, rekla je Huremović.

Više od tisuću policajaca bilo je raspoređeno po ruti kretanja kolone i nitko joj se nije mogao približiti. Na više mjesta na krovovima zgrada bili su snajperisti, a na sporednim prometnicama bile su postavljene betonske zapreke.

Neposredno prije održavanja ove povorke održan je protuskup u organizaciji Inicijative Iskorak koja za sebe tvrdi da baštini tradicionalne muslimanske vrijednosti.

See also  Srbija neće sudjelovati u raspravi o vraćanju Šešelja

Muhamed Kabahija iz te inicijative rekao je kako LGBTIQ skup predstavlja nasilje manjine nad većinom. 

– Radi se o velikom grijehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota, kazao je Kabahija. 

Protuprosvjed na Ciglanama

Uoči početka povorke u parku na Ciglanama održan je prosvjed protivnika održavanja te manifestacije. Više od stotinu sudionika prošetalo se ulicama Sarajeva poručujući da se Parada ponosa ne treba održavati u njihovu gradu, prenosi Klix.ba. Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su “Još će me biti sramota da kažem da sam muškarac i da imam ženu”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok”.

Islamska zajednica u BiH pozvala je muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar kako Katolička crkva ne može niti poduprijeti homoseksualnu paradu, niti joj naći opravdanje, uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

Autor: D.M./HRT