Skip to content

Vatreni u gostima svladali Slovačku s 4:0

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Slovačku s 4:0 (1:0) u utakmici 4. kola u skupini E kvalifikacija za EURO 2020. odigranoj na stadionu Antona Malatinskoga u Trnavi, a strijelci su bili Nikola Vlašić (45), Ivan Perišić (47), Bruno Petković (72) i Dejan Lovren (89)

Bez ozlijeđenog Matea Kovačića, zatim Ivana Rakitića, koji nije došao zbog neriješenog statusa u klubu, te Tina Jedvaja, koji se ozlijedio dan prije utakmice, Vatreni su odigrali fantastičnu utakmicu. Na desnom beku dobru partiju pružio je branič Kopenhagena Karlo Bartolec, dok je Nikola Vlašić briljirao u veznom redu, pa nitko nije ni primjetio da netko nedostaje. Ponovno smo svjedočili kvaliteti i energiji kakvu smo gledali prošle godine na SP u Rusiji.

Vatreni su maestralno odigrali prvo poluvrijeme. Hrvatski nogometaši “terorizirali” su domaćine od samog početka susreta, i već u 8. minuti zatresla se greda. Prvo je Modrić pucao sa 20 metara, ali lopta je trunku neprecizna. No, odmah u nastavku igre Vatreni su ukrali loptu i došli u novu priliku, Brozović je pucao sa 18 metara, ali pogađa gredu.

Nova prigoda ukazala se u 22. minuti nakon kornera. Lopta se odbila do Rebića koji iz voleja pogađa Barišića, a odbijanac je pokupio Perišić i ubacio u peterac, no Vida glavom šalje loptu pored gola. 

https://www.youtube.com/watch?v=32nqtrFYKw0

Vida je ponovno u prilici u 29. minuti. Nakon kornera Petković mu je spustio loptu, a Vida sa pet metara nogom puca iznad gola. Nevjerojatan promašaj. 

Dvije minute kasnije Petković je počeo driblati kao Maradona, promiješao je obranu Slovačke, ali udarac sa desetak metara obranio je vratar Dubravka.

U 35. minuti opet se zatresla greda domaćina. Perišić je pucao iz okreta sa vrha 16-erca, no lopta pogađa gredu.

Vlašić se u 38. minuti probio do korner linije i dao povratnu za Petkovića, ali njegov udarac je blokiran. Brojne neiskorištene prilike ipak nam se nisu obile o glavu, a za to se pobrinuo Nikola Vlašić u 45. minuti. Izborio je loptu u opasnoj zoni i sa 18 metara precizno pogodio donji kut za vodstvo Hrvatske 1:0.

Na samom početku drugog poluvremena, još jedan šok za domaćine. U 47. minuti Perišić je opalio lijevom nogom sa 20 metara, lopta je okrznula slovačkog braniča, prevarila je vratara Dubravku i završila u mreži za 2:0.

Nakon toga u 54. minuti zaprijetio je Petković, u 58. minuti je pokušao Brozović iz poluvoleja, a onda je i konačno riješeno pitanje pobjednika.

Ako su se Slovaci nečemu i nadali, u 72. minuti ta je nada definitivno ishlapila. Duga akcija hrvatskih nogometaša, Brekalo, koji je ušao dvije minute ranije, uposlio je Petkovića, koji se odličnim driblingom oslobodio svog čuvara i potom zabio za 3:0.

U 87. minuti Pašalić se našao u našao u stopostotnoj prigodi, ali lopta je prošla pokraj desne vratnice. Vatrenu glad za golovima dovršio je Dejan Lovren u 89. minuti. Marcelo Brozović je odlično ubacio na drugu stativu, a Lovren glavom pogađa za 4:0.

Ako ste se pitali što su Slovaci napravili na ovoj utakmici, treba reći da su kreirali samo dvije opasne situacije. U 30. minuti zaprijetio je Duda, a u 48. Robert Mak je pucao iskosa sa deset metara, ali Livaković je bio na mjestu.

U drugoj utakmici naše skupine Wales je na domaćem terenu protiv Azerbajdžana slavio sa 2:1.

Nakon što su sve reprezentacije u skupini odigrale po četiri utakmice na ljestvici vodi Hrvatska sa devet bodova, koliko ima i drugoplasirana Mađarska. Slovačka je na trećem mjestu sa šest bodova, a toliko ih ima i četvrtoplasirani Wales. Na zadnjem, petom mjestu je Azerbajdžan bez ijednog boda.

Hrvatska će sljedeću kvalifikacijsku utakmicu odigrati u ponedjeljak, 9. rujna, kad će gostovati kod Azerbajdžana. Utakmica u Bakuu započet će u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

SLOVAČKA – HRVATSKA 0:4

SLOVAČKA: Dubravka, Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko, Kucka (Haraslin 63), Lobotka, Hamšik, Rusnak (Bozenik 46) Duda, Mak (Duris 79).

HRVATSKA: Livaković, Bartolec, Lovren, Vida, Barišić, Modrić, Brozović, Rebić (Brekalo 70), Vlašić (Badelj 82), Perišić, Petković (Pašalić 83).

STRIJELCI: 0-1 Nikola Vlašić (45), 0-2 Ivan Perišić (47), 0-3 Bruno Petković (72), 0-4 Dejan Lovren (89).

SUDAC: Felix Brych (Nje)

STADION: Anton Malatinski

GLEDATELJA: 18.098

EURO 2020. – kvalifikacije
SKUPINA E

Slovačka – Hrvatska   0:4 (Vlašić 45, Perišić 47, Petković 72, Lovren 89)
Wales – Azerbajdžan  2:1 (Pašajev 26-ag, Bale 84 / Emreli 59) 

Ljestvica
1. Hrvatska        4  3  0  1  9-4    9
2. Mađarska       4  3  0  1  6-4    9
————————————–
3. Slovačka        4  2  0  2  7-6    6
4. Wales            4  2  0  2  4-4    6
5. Azerbajdžan  4  0  0  4  4-12   0

Autor: M.M./Hina

Dalić: Otkako sam izbornik ovo je jedna od najboljih utakmica

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Slovačkusa 4:0 u utakmici 4. kola u skupini E kvalifikacija za EURO 2020. 

– Otkako sam ja izbornik ovo je jedna od najboljih utakmica hrvatske reprezentacije, rekao je izbornik Zlatko Dalić nakon pobjede nad Slovačkom.

– Sjajna utakmica, dominacija svih 90 minuta. Ali nakon ovog rezultata ne smijemo otići u euforiju, trebamo ostati mirni, staloženi i ponizni jer ovo je dobra utakmica, jedan mali korak prema Europskom prvenstvu. Čeka nas Azerbajdžan i ako tamo ne ponovimo ovu današnju igru onda nismo napravili ništa, rekao je Dalić.

Strijelac vodećeg pogotka u posljednjoj minuti prvog poluvremena bio je Nikola Vlašić.

– Odlična utakmica, čestitam igračima i stručnom stožeru. Bilo je odlično od prve minute, dominirali smo cijelom utakmicom. Zabili smo četiri pogotka, a mislim da je moglo biti još. Izbornik nam je na poluvremenu rekao da moramo tako nastaviti, da nema povlačenja. Oni su se izgubili, nisu imali odgovor na naš pritisak, rekao je Vlašić.

Odličnu, jednu od najboljih, utakmica u karijeri odigrao je i strijelac trećeg pogotka Bruno Petković.

– Odigrali smo jako dobro utakmicu. Naravno da posjedujemo kvalitetu. Par loših predstava sigurno da ne može umanjiti kvalitetu ove momčadi. Danas smo imali pravi, agresivan pristup i dominirali terenom. Jako sam se dobro osjećao i nadam se da će biti što više ovakvih trenutaka, rekao je Petković.

– Ne pamtim kad je Hrvatska igrala ovako dobro. Već prva akcija mogla je završiti golom, dvije prečke, jedna stativa, toliko šansi, bilo je samo pitanje vremena kad ćemo zabiti prvi gol, a drugi ih je dokrajčio. Kasnije je bilo puno lakše, rekao je Ivan Perišić.

Borna Barišić
 je priznao kako se malo zabrinuo nakon silnih promašaja u prvom poluvremenu.

– Malo smo se zabrinuli. Tri puta smo pogađali okvir gola i imali smo još nekoliko odličnih prilika, Ali bili smo uporni, držli smo koncentraciju u obrani, a prema naprijed smo bili odlični. Slovačka ima odličnu ekipu, ali bila je ovo jedna od naših boljih predstava nakon svjetskog prvenstva. Ako ne i najbolja, bila je ovo vrhunska igra, kazao je branič Glasgow Rangersa.

Premda nije imao previše posla, Dominik Livaković je nekoliko puta odlično intervenirao.

– Izgleda da je mi je Trnava sretna, prvo sam ovdje pobijedio s Dinamom, a potom i s reprezentacijiom. Ova pobjeda nam puno znači u borbi za prvenstvo, no za tri dana nas očekuje treška utakmica s Azerbajdžanom. Moramo i tamo pobijediti, kazao je vratar hrvatske vrste i zagrebačkog Dinama. Autor: M.M./HRT