Skip to content

Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine

Kako će se u programima HRT-a pratiti projekt Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine doznali smo od urednice Jelene Milošević i voditeljice HRT-ova projekta Tanje Šimić

U rujnu HRT počinje emitiranjem emisije na Trećem programu HTV-a koja će u dvotjednom ritmu pratiti sve što se zbiva u Rijeci. Europska prijestolnica kulture je složen projekt koji ima glavnih 7 pravaca pa je HRT tijekom proljeća i ljeta već počeo snimati prve epizode emisija kako bi napravili uvodne reportaže o svakom od glavnih pravaca projekta EPK Rijeka 2020.

HTV je već emitirao ciklus ‘EPK za početnike’ autorice Jelene Jindra. Dokumentarni je to serijal koji predstavlja kratki uvod u europski projekt: što on zapravo predstavlja, što znači za gradove u kojima se održava, kakve promjene donosi i što znači Europi. Opisuje iskustva organizatora i gradova, uspoređuje ih o promišlja o mogućnostima grada Rijeke. Ciklus možete pogledati na usluzi HRTi.

Kronike, koje prate manifestaciju uređuje Jelena Milošević, a režira Gordana Brzović. Emitiranje kreće s početkom jesenske sheme i nastavlja se i tijekom cijele 2020. godine. Emisije će se snimati u Rijeci i riječkoj županiji, a radi se o produkciji magazinskog tipa, koja donosi 5 do 7 reportaža po emisiji.

Emisija, koja će se emitirati na HTV 3, više će pozornosti obraćati na kulturna zbivanja, dok će informativne i mozaične emisije IMS-a pratiti građanske inicijative i informativno bilježiti događanja.

U pripremi je i serijal Arhitektura i grad urednice Ane Marije Habjan koji će prikazati povijesni razvoj Rijeke kroz 5 ključnih arhitektonskih realizacija. Na primjeru jedne arhitektonske realizacije, ključne za određeno razdoblje u povijesti Rijeke očitava se tadašnji društveni,politički i kulturni kontekst.

1. veljače 2020. godine HRT će izravno prenositi svečano otvorenje EPK-a, 23. veljače karnevalsku povorku, u lipnju koncert navijačkih skupina na Kantridi te u rujnu 2020. godine Etno world music festival.

Na Radio Rijeci emitira se kviz ‘321EPKad’ urednika Alena Čemeljića te glazbeno informativna emisija ‘Na valu EPK’ Gordane Brkić Žagar.

Prvi program HR-a pratiti će projekt EPK 2020 kroz informativne emisije i specijalizirane emisije kulture IMS-a, te emisije obrazovnog , znanstvenog i dječjeg programa: Katapultura, Iskustvo prostora, Licem u lice, Kultura slova, Kretanje točke, U sobi s pogledom, Minijature za radoznale, Put pod noge i Čičak. HRT