Skip to content

Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine

Kako će se u programima HRT-a pratiti projekt Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine doznali smo od urednice Jelene Milošević i voditeljice HRT-ova projekta Tanje Šimić

U rujnu HRT počinje emitiranjem emisije na Trećem programu HTV-a koja će u dvotjednom ritmu pratiti sve što se zbiva u Rijeci. Europska prijestolnica kulture je složen projekt koji ima glavnih 7 pravaca pa je HRT tijekom proljeća i ljeta već počeo snimati prve epizode emisija kako bi napravili uvodne reportaže o svakom od glavnih pravaca projekta EPK Rijeka 2020.

HTV je već emitirao ciklus ‘EPK za početnike’ autorice Jelene Jindra. Dokumentarni je to serijal koji predstavlja kratki uvod u europski projekt: što on zapravo predstavlja, što znači za gradove u kojima se održava, kakve promjene donosi i što znači Europi. Opisuje iskustva organizatora i gradova, uspoređuje ih o promišlja o mogućnostima grada Rijeke. Ciklus možete pogledati na usluzi HRTi.

Kronike, koje prate manifestaciju uređuje Jelena Milošević, a režira Gordana Brzović. Emitiranje kreće s početkom jesenske sheme i nastavlja se i tijekom cijele 2020. godine. Emisije će se snimati u Rijeci i riječkoj županiji, a radi se o produkciji magazinskog tipa, koja donosi 5 do 7 reportaža po emisiji.

Emisija, koja će se emitirati na HTV 3, više će pozornosti obraćati na kulturna zbivanja, dok će informativne i mozaične emisije IMS-a pratiti građanske inicijative i informativno bilježiti događanja.

U pripremi je i serijal Arhitektura i grad urednice Ane Marije Habjan koji će prikazati povijesni razvoj Rijeke kroz 5 ključnih arhitektonskih realizacija. Na primjeru jedne arhitektonske realizacije, ključne za određeno razdoblje u povijesti Rijeke očitava se tadašnji društveni,politički i kulturni kontekst.

1. veljače 2020. godine HRT će izravno prenositi svečano otvorenje EPK-a, 23. veljače karnevalsku povorku, u lipnju koncert navijačkih skupina na Kantridi te u rujnu 2020. godine Etno world music festival.

Na Radio Rijeci emitira se kviz ‘321EPKad’ urednika Alena Čemeljića te glazbeno informativna emisija ‘Na valu EPK’ Gordane Brkić Žagar.

See also  Rijeka osvojila bodove u Koprivnici

Prvi program HR-a pratiti će projekt EPK 2020 kroz informativne emisije i specijalizirane emisije kulture IMS-a, te emisije obrazovnog , znanstvenog i dječjeg programa: Katapultura, Iskustvo prostora, Licem u lice, Kultura slova, Kretanje točke, U sobi s pogledom, Minijature za radoznale, Put pod noge i Čičak. HRT