Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina, u subotu 7. rujna, svečano koncelebrirano misno slavlje zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije i 400. obljetnice njegove mučeničke smrti u križevačkom središtu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Okupljene hodočasnike u homiliji je pozvao je da uvijek ostanu pod okriljem Kristova križa ljubavi, i usklade svoje djelovanje s kršćanskom slobodom te im poručio: „Usudite se ponositi Kristovim križem upirući pogled u svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca!”

„Markovo vrhunsko svjedočanstvo mučeništva blista i danas kao svijetli primjer evanđeoske dosljednosti koju treba imati u svim životnim odlukama, a posebno opasnostima kojih ni danas ne manjka u redovitom kršćanskom životu”, rekao je kardinal.

„Sv. Marko Križevčanin je svijetli simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika. On nam svijetli kao divan primjer Kristova učenika koji se poput gotovo našega suvremenika bl. Alojzija Stepinca i mnogih vjernih kršćanki i kršćana nedavne i davne hrvatske povijesti znao suočiti sa svakovrsnim patnjama da ne bi postupio protiv vlastite savjesti“, rekao je kardinal.

Sv. Marko podnio je mučeništvo u Košicama zajedno s jednim Poljakom i jednim Mađarom, podsjetio je kardinal Bozanić, dodavši da bi ta činjenica mogla biti poticaj i za današnje europsko zajedništvo, za obnavljanje i utvrđivanje eklezijalnih i drugih veza s Crkvama, narodima i državnim zajednicama srednjoeuropske katoličke baštine.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako je „sv. Marko noseći naziv ‘Križevčanin’ ovaj lijepi hrvatski grad unio u duhovni vidokrug europske i svjetske svetosti, kršćanske kulture i svetosti koja obvezuje”. Potaknuo je vjernike da poučeni njegovim svjedočanstvom mole za dosljednost u svakodnevnom životu: za dosljednost u našim obiteljima, u obiteljskoj molitvi, u rađanju i odgajanju djece, u poletu i velikodušnosti naših djevojaka i mladića koji će se odvažiti plivati i protiv struje, u obrazovanju, u spremnosti za žrtvu za drugoga, u ljubavi prema Crkvi, u ljubavi prema Domovini, u ljubavi prema siromasima, u gospodarstvu, u brizi za kulturna dobra, za baštinjenu zemlju i okoliš, za naše livade i polja. Ako krenemo drugim putem na kojemu nema znaka i okrilja Kristova križa, zavladat će oholost koja u pustoši sebičnosti guši ljude, upozorio je kardinal Bozanić.

Poželio je da srca vjernika budu ispunjena nepokolebivim povjerenjem u Boga, te okupljene pozvao promiču pouzdanje i pobožnost prema presvetoj Bogorodici Mariji, gaje ljubav prema Crkvi Kristovoj, poštuju i čuvaju obitelj kao temeljnu sastavnicu i crkvenoga i društvenoga života. Kad je obitelj zdrava, nema te snage koja bi mogla razoriti i pojedinca i narod. A zdravlje obitelji mjeri se životom prema Božjem naumu i njegovim zapovijedima.

Brojne hrvatske biskupe, svećenike i vjernike koji su sudjelovali u proslavi pozdravio je domaćin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Istaknuo je da sveti Marko Križevčanin i danas potiče i usmjerava svoj narod i Crkvu da na kršćanskim korijenima europske kulture i civilizacije promišlja svoju sadašnjost i budućnosti. Samoj misi, koju su animirali udruženi križevački crkveni i svjetovni zborovi i izravno prenosio Hrvatski katolički radio, prethodila je procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera, mjesta slavlja.

Križevci – Crkva svete Ane i bivsi pavlinski samostan u Ulici Ivana Zakmardija Dijankoveckog / Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ovogodišnjom proslavom svetkovine sv. Marka Križevčanina obilježena je i 400. obljetnica smrti sv. Marka Križevčanina. Tom prilikom u danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi Sv. Ane izložen je na štovanje svečev relikvijar. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Marka Križevčanina svetim 2. srpnja 1995. godine. Intenzivnije štovanje bl. Marka počelo je u vrijeme župnika Vida Cipriša, koji je ishodio da crkva sv. Ladislava u križevačkome Gornjem gradu dobije kao suzaštitnika bl. Marka te je počeo izdavati župni list Krizinus, a 1969. godine organizirao je veliku svečanost u prigodi 450. obljetnice mučeništva bl. Marka Križevčanina, koju je s hrvatskim biskupima, svećenicima i Božjim narodom predvodio pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Franjo Šeper. Otad počinju i godišnja proštenja Markova blagdana u njegovu rodnom gradu Križevcima, kod njegove crkve. Autor IKA