Otvorenje kazališne sezone 2019./2020. u Zagrebačkom plesnom centru

VOX – vibrantan, zaigran svemir. Otvorenje sezone 2019/2020 u Zagrebačkom plesnom centru 14. rujna u 20 sati

Nakon uspješno završene prošle sezone, novu sezonu 2019/2020 u Zagrebačkom plesnom centru otvoriti će gostujuća belgijska predstava VOX u koreografiji Davida Hernandeza.

Vox je rezultat suradnje troje snažnih umjetnika iz tri različita umjetnička područja: elektroničke glazbe, likovnih umjetnosti i koreografije. Producentica, skladateljica i glazbenica Zoë McPherson, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Kirigin, i koreograf David Hernandez ovom predstavom idu korak dalje svaki u svojoj umjetnosti i spajaju mnoštvo glasova u jedno snažno, polifono i trans-disciplinarno umjetničko djelo.
Na određeni način, Vox je nadogradnja određenih elemenata iz solo radova Davida Hernandeza u plesu, kazalištu i glazbi kroz umjetničko eksperimentiranje sa suradnicima iz drugih disciplina.
Zoe McPherson, audio umjetnica i producentica iz Bruxellesa, kombinira snimke glasova i disanja plesača s izvornim materijalom kako bi stvorila hipnotičke elektroniče zvukobraze i poliritmije. Intimni svemir hrvatske umjetnice Zdravke Kirigin potiče plesače da kretanjem preobraze svjetlo i zvuk, i time kreiraju nove slojeve vizualne poezije. Prepoznatljiv rukopis Davida Hernandeza u stvaranju interakcije između prostora i pokreta pokreće razgovor i poziva publiku u svemir u kojem glas daje značenje pokretu.

Odlučio sam ne osloniti se na tekst kao sredstvo za prenošenje značenja, nego značenje derivirati iz namjere. Prilazim samom glasu, umjesto sadržaju izgovorene riječi. Iskustvo promatranja tog nekonvencionalnog pripovijedanja publiku bi trebalo i zabaviti i potaknuti na razmišljanje o značenju i uporabi glasa u svrhu komunikacije na mnoštvo različitih načina. (David Hernandez)

David Hernandez završio je operno, jazz i studijsko pjevanje na Sveučilištu Miami, te plesni studij na New World School of Arts. Nakon pripravništva u kompaniji Trishe Brown, New York, s danas renomiranom Meg Stuart otišao je u Belgiju, gdje joj je pomogao osnovati kompaniju Damaged Goods u kojoj je gotovo sedam godina radio kao plesač i umjetnički suradnik. David je ostao u Europi, u Bruxellesu, gdje već više od dvadeset godina stvara vlastite plesne predstave, instalacije, i mnoge druge vrste multidisciplinarnih projekata. Usto i nadalje pleše i surađuje s brojnim umjetnicima, među kojima su i LaborGras, Brice Leroux, Anouk Van Dijk, Michel Debrulle, i režira, izvodi i istražuje s umjetnicima kao što su Steve Paxton i Katie Duck. Uz Christine Desmet i Meg Stuart, jedan je od začetnika improvizacijskog projekta Crash Landing. David godinama surađuje i sa Anne Teresom De Keersmaeker.

Koreograf: David Hernandez
Scenografkinja: Zdravka Kirigin
Glazba: Zoë McPherson
Oblikovanje svjetla: Yvan De Meyer
Pomoć pri odabiru kostima: Ana Fucijaš
Plesači: Anna Kempin, Colas Lucot, Marie Viennot
Producent: Cacao Bleu vzw u koprodukciji s C-TAKT (B) i CCN
Trajanje: 55 minuta

Martina Marin