Novaković: Plenković se nije ponio korektno prema povjerenstvu

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u četvrtak je odgovorila na premijerove tvrdnje da se u postupku protiv njega i ministara radi o konstrukcijama te rekla da se nije korektno ponio prema tom neovisnom tijelu.

“Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu. Oni su zakonom nužni dostaviti dokumente. Mi imamo pravo tražiti, drugi su dužni dostaviti bez odgode”, rekla je Novaković u intervjuu za RTL Danas.

Premijer Plenković je u današnjem razgovoru s novinarima tvrdio da je povjerenstvu dostavljena dokumentacija na temelju koje smatra da je pokretanje postupka nepotrebno, dok Novaković tvrdi da nije sve dostavljeno.

“Danas sam to detaljno čitala na sjednici. Dostavljena su parcijalna očitovanja, koja su u jednom dijelu i kontradiktorna. Niti jedan putni nalog nije dostavljen. Ne znamo do danas tko je sve bio u zrakoplovu, tko je bio u službenoj delegaciji Vlade. Sve što smo tražili nismo dobili”, objasnila je Novaković, dodavši da ako je sve u redu onda nije postojao ni jedan razlog da se ne dostave dokumenti.

Rekla je da s jedne strane HDZ tvrdi da je temeljem putnih naloga platio troškove smještaja, puta i dnevnica, a s druge strane svaki ministar kaže da ima svoj putni nalog u ministarstvu.

Na pitanje je li premijerova izjava da je riječ o konstrukcijama napad na povjerenstvo, odgovorila je potvrdno. Naglasila je da povjerenstvu cilj nije bio da se nekome napravi šteta te da je povjerenstvo radilo kao i u svakom drugom predmetu.

Ovo nije jedinstveni slučaj gdje je povjerenstvo od nekoga tražilo putne naloge, istaknula je.

Kada se govori o putu u Helsinki u studenome prošle godine, povjerenstvo nije imalo jednoglasnu odluku. “Polemiziralo se oko toga kojim bi člankom pokrenuli postupak. Većinom glasova pokrenuli smo postupak zbog povrede načela djelovanja dužnosnika”, rekla je Novaković.

Na pitanje što se može očekivati od novog zakona o sukobu interesa koji je na čekanju dulje od godinu dana, s obzirom na premijerovu izjavu o nepotrebnoj odluci povjerenstva, Novaković je uzvratila da joj se čini da su im oni nepotrebni te da čekaju da vide što će biti dalje.

S novim ministrom uprave Ivanom Malenicom imali su konstruktivan sastanak prije dva tjedna, kaže, te su se dogovorili da zajedno prouče gdje su “zapeli” s novim zakonom i što će biti s njim.

“Svaki dan se događa neka nova aluzija na naše postupanje. Potpuno mi je zbunjujuće da mi konstruiramo, da nekome štetimo. Mi to ne radimo. Koje će reperkusije sve to imati na novi zakon, ne mogu znati u ovom trenutku”, rekla je Novaković.


Plenković: Povjerenstvo je nepotrebno pokrenulo postupak

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se očitovao o pokrenutom postupku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog nedostavljene dokumentacije o putu u Helsinki te je ocijenio da je riječ o konstrukcijama i nepotrebnom pokretanju postupka na temelju svega što su mu Vlada i HDZ dostavili.

Autor Hina