Skip to content

Izložbe “SANJA IVEKOVIĆ: DVOSTRUKI ŽIVOT” i “ŠIRITE ŽENSKI SVIJET!”

U ponedjeljak 9. rujna u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvaraju se dvije izložbe nastale u produkciji HDD galerije – retrospektiva grafičkog dizajna Sanje Iveković “Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam” koja je izvorno predstavljena u HDD-u prošle godine, te izložba “Širite ženski svijet! Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. – 1946.” koja je premijerno održana u našem prostoru prije dva mjeseca. Gostovanje izložbi u Splitu organiziraju Platforma 9.81 i MKC Split s partnerima HDD-om i DVK UMAS. Uz otvorenje održat će se i vodstva kroz izložbe.

Izložba Sanja Iveković – Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam predstavlja nam na jednom mjestu pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika itd, nastalih od početka 70-ih do kraja 90-ih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić.

Ugo la Pietra – Ponovno prisvajanje okoline, plakat za izložbu, Galerija suvremene umjetnosti, 1975.

Na katu galerije istovremeno će se otvoriti izložba Širite  “Ženski svijet”! ● Dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu 1934. – 1946. Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 30-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su “Žena danas”, “Ženski svijet” i “Žena u borbi”, ali i komparirajući ih s istovremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim primjerima poput francuskog časopisa “Les Femmes” i američkog „The Woman Today“. Autorica izložbe je Barbara Blasin.

Sanja Iveković – Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam

Širite  “Ženski svijet”! ● Dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu 1934. – 1946.

Multimedijalni kulturni centar Split / Galerija / Dom mladih
Ulica slobode 28, Split
09/09 – 19/09/2019

otvorenje uz vodstva po izložbama:
ponedjeljak, 09/09/2019 u 19.00 h

radno vrijeme: 14 – 20 (svaki dan osim nedjelje)

Organizatori: Platforma 9.81, MKC Split  i Hrvatsko dizajnersko društvo s partneromDVK UMAS

See also  Izložba Pere Topljaka Petrine / najava

Produkcija izložbi: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Voditelj galerije: Marko Golub

Organizacijski tim i produkcija izložbi u Splitu: Platforma 9,81 / Miranda Veljačić, Oleg Šuran; HDD / Marko Golub
Administrativna podrška: Mirjana Jakušić