Ispravnom njegom i prehranom do lijepe i zdrave kose

Kosa koja je u dobrom stanju obično ostavlja dojam da je duža nego što jest i izgleda lijepo jer nema ispucale vrhove. Nije preporučljivo kosu prati svaki dan jer i prirodna „mast“ kose koja se pojavi nakon drugog ili trećeg dana može nahraniti kosu u određeno mjeri.

Želite li poboljšati cirkulaciju tjemena, odnosno vlasišta, tada masirajte tjeme dok perete kosu i budite veoma nježni prema njoj. U prosjeku ljudima svakodnevno otpadne između 70 i 150 vlasi.

Nježnost prema kosi možete pokazati na više načina. Recimo, radije nosite kopče nego gumice koje jako stežu kosu i izbjegavajte nositi kosu stalno u repovima ili punđama. Također, kada četkate svoju kosu, četkajte je tako da jednom rukom primite pramen kose i četkate je od sredine prema vrhovima kako je ne biste previše čupali. 

Jednom tjednom nanesite na kosu regenerator i svakako minimalizirajte upotrebu raznih drugih proizvoda kao što su lakovi za kosu i gelovi ili pak pomagala poput pegle za kosu, uvijača i sl. Sve to doprinosi gubitku kose što naravno ne želite. Izbjeljivanje i bojanje kose također su postupci koji mogu uzrokovati opadanje kose i gubitak njezinog zdravog i lijepog izgleda. 

Zdravom prehranom do lijepe kose

Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane važno je razvoj zdrave kose. Tijelu su potrebni proteini i vitamini, ali nemojte se obeshrabriti ako rezultate ne vidite odmah. Za to je potrebno izvjesno vrijeme. Prema nekim istraživanjima i nedostatak željeza potiče gubitak kose, ali nemojte ništa poduzimati bez preporuke vašeg liječnika.

Portrait, Woman, Hairstyle, Elegant, Necklace, Back
photo Kresimir Gettzy

Drugi uzroci gubitka kose jesu stres kao i promjene u tjelesnoj težini. Kosa je veoma dobar pokazatelj zdravstvenog stanja osobe i indikator određenih bolesti. Izbjegavajte dramatične dijete i nagla mršavljenja, a ako imate probleme s hormonima nemojte se iznenaditi ako uočite promjene na svojoj kosi jer to može učiniti kosu vrlo tankom i slabom, sklonom pucanju. U tom slučaju zakažite posjet liječniku!

dm-drogeriemarkt.hr