Europska prijestolnica kulture potiče jednakost u različitosti

U produkciju Porto Etno festivala uključeni su korisnici iz Centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima “Vida”

Jedan od važnih ciljeva projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je razvoj uključivosti i uključenosti u kulturne programe prema svim građankama i građanima, a posebice onima iz ranjivih društvenih skupina kojima je pristup kulturi i kulturnoj produkciji često otežan. Uključivost i uključenost EPK postiže olakšavanjem pristupa događanjima, prilagođenim informiranjem o događanjima, uključivanjem ranjivih skupina u rad na kulturnim događanjima, kao i sudjelovanjem u kulturnoj proizvodnji.

U organizaciju i produkciju Porto Etno festivala, kao festivala svjetske glazbe i gastronomije, koji će se po treći puta u Rijeci održati od 6. do 8. rujna, s ciljem postizanja ovog cilja uključeni su korisnici Centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima Vida.

Korisnici ovih organizacija, temeljem ugovora o djelu, rade u organizaciji ovogodišnjeg Porto Etno festivala. Kako bi korisnike institucija osposobila za rad na Porto Etno festivalu, TD Rijeka 2020 u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Rijeka organizira radionicu osposobljavanja voditelja i korisnika Centra u produkcijskim aktivnostima. Korisnici Udruge Vida te korisnici Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje“ ujedno su i polaznici kontinuiranih radionica o tehničkoj produkciji kulturnih i umjetničkih događanja koje se izvode u okviru projekta Europske prijestolnice kulture.

Vezano uz pristupačnost EPK događanja, za osobe u invalidskim kolicima na Porto Etno festivalu bit će osiguran poseban prostor ispred pozornice za lakše uživanje u koncertu.

Ivona Križić iz Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije – Ugin Rijeka, prevodit će gastro program na hrvatski znakovni jezik u petak i subotu, na Trgu 128. Brigade HV-a. Također, u tijeku je adaptacija web stranice Porto Etno festivala koja uključuje: namjenske ikone na navigacijskoj traci, video objave s prijevodom programa na znakovni jezik, opis pristupa za osobe s motoričkim poteškoćama te stranicu s povećanim tekstom i detaljnim uputama za kretanje po festivalu za slabovidne.

Vodeći se načelom jednakih mogućnosti, kroz programski pravac Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, do sada su ostvarene suradnje s Centrom za rehabilitaciju Rijeka, Udrugom Vida I Prihvatilištem za beskućnike “Ruže sv. Franje“, Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka i Udrugom za Down sindrom Rijeka 21.

Dio programa Kuhinje različitosti je i izvedbeno-inkluzivna skupina Peti ansambl nastao iz potrebe da se kroz suradnju institucija i udruga okupe mlade, drugačije sposobne osobe.  U ovom umjetničkom ansamblu djeluju mladi korisnici Centra za odgoj i obrazovanje, koji u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, u okviru programa Rijeke 2020 – EPK, pripremaju novu predstavu.

Valja spomenuti i da Porto etno – festival svjetske glazbe i gastronomije slijedi ekološke trendove zahvaljujući kojima s festivala nestaje plastična ambalaža, a uvode se kartonske čaše i eko jednokratni pribor za jelo.

Nela Simić