Skip to content

Uragan Dorian zahvatio Bahame, kreće prema Floridi

Uragan Dorian najsnažnija je oluja prema novijim podacima koja je zahvatila sjeverozapad Bahama te se na otoku očekuju dva dana visokih valova, snažnih kiša i razornih vjetrova, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego oluja dostigne američko tlo

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 km/h, zahvatio danas otok Elbow Cay na otočju Abaco.

Milijuni ljudi od Floride do Sjeverne Karoline iščekivali su vidjeti hoće li Dorian zaobići američko kopno te, kao što se predviđalo, krenuti prema sjeveru u Atlantski ocean nakon dostizanja Bahama.

Samo djelomičan susret s jednom od najsnažnijih oluja koja je ikad zaprijetila Floridi, mogao bi donijeti snažne kiše i razorne vjetrove, a “mogućnost da uragan zahvati Floridu još uvijek postoji”, upozorilo je NHC.

Stanovnici Bahama izvijestili su o slamanju drveća i uništenju dokova prije dolaska glavnog udara oluje. 

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se “produljiti njegovo katastrofalno djelovanje”, rekao je NHC.

https://www.youtube.com/watch?v=1UdqHl_l2Kc

Na otoku Great Guana Cay, u blizini otočja Abaco, valovi su prekrili niže dijelove obale duge 14 kilometara koja je tijekom jutra široka samo oko 400 metara, rekao je jedan od stanovnika otočja, Tom Creenan.

Iako su neki od stanovnika napustili otočje prije nekoliko dana, oko 200 do 300 njih ostalo je na otoku Great Buana Cay koji je već bez struje, a očekuje se preko 60 cm kiše i podizanje razine more za oko 7 metara.

– Premijer je prije nekoliko dana došao i rekao da bi svi trebali otići s Abaca, rekao je Creenan preko telefona. 

https://www.youtube.com/watch?v=1Uhlkq1xEss

– No, nemamo gdje otići. Ovo je najsnažniji uragan koji je ikada zahvatio Bahame. Odrastao sam na Floridi, dakle preživio sam uragan Andrew, dodaje.

See also  Eksplozija u Mostaru, ozlijeđena trudnica

Uragan Andrew, 5. kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, zahvatio je istok Floride 1992. te posve uništio grad Homestead.

Autor: M.Š./HRT