EP odbojkašice: Hrvatska ipak nije iznenadila Tursku

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale Europskog prvenstva. U osmini finala u Ankari bolja je bila domaća reprezentacija Turske s 3-2 (26-24, 18-25, 31-33, 25-22, 16-14) nakon dva i pol sata igre

Naše su igračice pružile sjajan otpor favoriziranoj domaćoj ekipi, čak su stigle i nadomak pobjede povevši s 12-11 u petom setu, no na kraju ipak nisu imale dovoljno snage i koncentracije za veliko iznenađenje.

Već je prvi set dao nagovijestiti kako će susret biti dramatičan, Hrvatska je imala prednost od 12-8 na startu, Turska je serijom 9-2 preuzela kontrolu rezultata, ali naše se djevojke nisu predale ni kada je bilo naoko uvjerljivih 22-18 za Turkinje. Izjednačile su na 24-24, no tada je turski blok zaustavio našu najbolju igračicu Samantu Fabris te je prva dionica pripala domaćinu. Sredinom drugog seta Hrvatska je preuzela kontrolu rezultata povevši s 14-11, Turska se držala do 19-17, no tada je uslijedila odlična serija servisa Matee Ikić kojom je Hrvatska pobjegla na 23-17 i mirno privela taj set u svoju korist.

Hrvatska je bila u prednosti od starta trećeg seta kojega je otvorila s 3-0 pa sve do rezultata 22-22 kada su Turkinje stigle do prvog izjednačenja. Prvo vodstvo u trećem setu Turska je ima kod 24-23 kada je ujedno stigla i do set-lopte. A tada je uslijedila velika drama u kojoj je Hrvatska spasila šest set-lopti suparnica te napokon realizirala svoju treću set-loptu za 33-31 i vodstvo od 2-1 u setovima. Imale su naše igračice prednost i u otvaranju četvrtog seta, no Turkinje su ipak na vrijeme stigle do preokreta te držale laganu prednost sve do njegova zaključenja.

Kako su Turkinje na servis Caliskan osvojile prvih šest bodova u odlučujućem petom setu izgledalo je kako kod naših igračica više nema snage za pružanje jačeg otpora. No, malo-pomalo se turska prednost topila te je Hrvatska s dva servisa Šamadan stigla do vodstva od 12-11. Ipak, nisu uspjele zadržati prednost, Turska je s dva uzastopna poena stigla do minimalnog vodstva te realizirala drugu meč-loptu.

Autor: I.L.K./Hina