Braća Valent i Martin Sinković obranili naslov svjetskih prvak

Braća Valent i Martin Sinković obranili su naslov svjetskih prvaka u veslanju u disciplini dvojac bez kormilara, oni su u finalnoj utrci na SP u austrijskom Linz-Ottensheimu dominirali od prvog do posljednjeg zaveslaja i ciljem prošli sa 3.19 sekundi prednosti ispred drugoplasiranih Novozelanđana Thomasa Murraya i Michaela Brakea

Broncu su osvojili Australci Sam Hardy i Joshua Hicks sa 7.53 sekundi zaostatka za Sinkovićima.

Braća Sinković su već nakon prvih 500 metara imali dužinu čamca prednosti ispred Novozelanđana, do polovice staze ta je prednost narasla na više od dužine i pol čamca (2.88 sekundi) ispred najbližih pratitelja, dok su treći Australci i četvrti Talijani već tada zaostajali za više od pet sekundi.

Iako je izgledalo da se u trećem dijelu staze Novozelanđani približavaju, Valent i Martin Sinković su silovitim finišem još povećali svoju prednost.

Za braću Sinković ovo je šesto zlato sa svjetskih prvenstava, po dva su puta bili najbolji u četvercu na pariće s Davidom Šainom i Damirom Martinom (2010, 2013), dva puta u dvojcu na pariće (2014, 2015) i dva puta u dvojcu bez (2018, 2019). Usto imaju i srebro iz dvojca bez 2017. i broncu iz četverca na pariće iz 2011.

FINALE:

  1. HRVATSKA 6:42.28
  2. Novi Zeland 6:45.47
  3. Australija 6:51.81
  4. Italija 6:55.34
  5. Španjolska 6:57.40
  6. Francuska 7:02.05

Sinkovići su vodili kroz cijelu utrku

– Takva je bila i taktika. Očekivali smo Novi Zeland da će biti konkurencija, ali i da nemaju brzi start, u sredini smo puno radili da nas ne krenu stizati. Tu smo se potrošili, nakraju smo vidjeli da imamo više rezerve od njih. Još jedno zlato, sve je to nekako nadrealno, dodao je Valent Sinković. 

Sljedeći cilj je sada jasan – zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

– Sad ovu godinu treniramo najbolje što možemo i nadamo se ovakvoj utrci u Tokiju. Ovo nam je šesto zlato. Mi smo jedini bili u zadnje tri godine u dvojcu bez na postolju, to samo govori kako je teško biti u borbi za medalju, do riječi je jedva dolazio iscrpljeni Martin. 

– A sada idemo slaviti, zaključili su zajedno za kraj.  

Autor: K.L./HRT