Skip to content

Grad Beč prenamjenjuje ulice u zelene oaze za građane

Nakon objave interaktivne karte „Urban Heat Vulnerability Map“ koja prikazuje temperature i takozvane „toplinske otoke“ u bečkim okruzima, gradske su vlasti odlučile djelovati

Pogledom na kartu utvrđeno je kako su najtoplija mjesta u gradu u 3., 10. i 16. okrugu. U skladu je s time 9. kolovoza pokrenut pilot-projekt koji traje do 8. rujna, a cilj mu je građanima olakšati život za vrijeme ljetnih vrućina, posebice djeci i osobama treće životne dobi. Ulice u trima navedenim bečkim okruzima u sklopu su projekta pretvorene u zelene oaze s mjestima za odmor, igru, druženje i razgovor. Izabrane su prema njihovom položaju i količini zelenila koje se u njima nalazi tj. onim ulicama s puno hladovine dana je prednost pri uključivanju u projekt. Ulice su zatim pretvorene u pješačke i biciklističke zone, a na nekadašnja parkirna mjesta postavljene su tegle s biljkama, klupe, stolci i stolovi, a montirane su i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu koja rashlađuje prolaznike. Sve tri lokacije posjećuju i službene osobe koje se brinu za red i mir te navečer pospremaju dio namještaja.

Cilj ovog projekta nije samo olakšati Bečanima podnošenje ljetnih vrućina, već i vraćanje javnog prostora građanima i stvaranje mjesta na kojima će se moći družiti. Nakon njegovog završetka gradske će vlasti evaluirati postignute rezultate i donijeti odluku o tome hoće li ovaj projekt nastaviti ili će se morati naći neko drugo rješenje.

Anita Mužek