Izložba akademskog slikara Ive Kličinovića – ŠETNJA KROZ SAN

Ivo Kličinovič kontinuirano u svom ustrajnom radu istražuje istodobno i motiv ali i mogućnosti kolora

Akademski slikar Ivo Kličinović, Bračanin, krajem kolovoza ove godine predstavlja s novom samostalnom izložbom ŠETNJA KROZ SAN, petnaestom po redu, u hotelu Pastura, u Postirama na otoku Braču. Riječ je o slikama srednjeg i većeg formata. Izložba se može razgledati tijekom rujna i listopada.

Iako je najprije poznat po portretima mora i arkadijskim krajobrazima Dalmacije, ova izložba nudi jedan sasvim drugačiji pogled u unutarnjost atelijera slikara.

Naime, pred nama je ciklus nadrealnih motiva s centralnom figurom šetačice i psa, koja se kreće zamišljenom stazom između povijesno umjetničkih artefakata ili samo njihovih fragmenata, mirno i upitno promatrajući prohujala lica vremena zabilježena trudom ljudskih ruku i srca.

Ivo Kličinović kontinuirano u svom ustrajnom radu istražuje istodobno i motiv ali i mogućnosti kolora, pa se tako u ovom novom ciklusu, ponešto odmaknuo od plavetnila mora i neba, sivih kontura kamena, uzdignutih otočkih visova.

Naravno, silno nas zanima kamo se šetačica u šetnji kroz san uputila?

Neobični, surealni svijet motiva novoga ciklusa otkriva dubinske interese umjetnika, kako prikazati neopipljivo, san, sjećanje, uspomenu, snoviđenje.

Novi ciklus Ive Kličinovića iznimno je zanimljiv jer svatko će od nas, na sebi svojstven način objasniti dojam dobiven promatranjem ovih slika.

Odmjerenim kolorom slikar je istakao osobitosti motiva , čudesnih događaja plovidbe kroz san.

Miroslav Pelikan