Zajednička izložba Georgette Yvette Ponté, Snježane Boyd Žane i Nikice Karasa “Pobjednici Mandraća 2017.” otvara se 24. kolovoza u 20,00 sati u Galeriji-Atelijeru Žana-Boyd u Opatiji (Volosko) i traje do 15. rujna 2019.

Izložba je postavljena povodom održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog likovnog natječaja “Mandrać” koji se tradicionalno održava svake godine na otvorenom prostoru lučice Volosko (Opatija)  gdje svoje radove izlaže veliki broj umjetnika iz zemlje i inozemstva. Utemeljitelj ove manifestacije je akademski slikar Claudio Frank koji živi i radi u Voloskom. 

32. Međunarodni likovni natječaj “Mandrać 2017” bio je posvećen velikom hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću (geofizičar, seizmolog, meteorolog), rođenom prije 160 godina u Voloskom. Na natjecanju je sudjelovalo 155 umjetnika iz zemlje i inozemstva koji su uličice, stepeništa i lučicu pretvorili u galeriju na otvorenom,  a održao se pod organizacijom Hrvatskog Muzeja Turizma Opatija, uz ocjenjivački sud u sastavu: Claudio Frank, akademski slikar, Brigita Jenko, povjesničarka umjetnosti (Slovenija) i Margita Cvijetinović, povjesničarka umjetnosti (Hrvatska).

Na 32. Međunarodnom likovnom natječaju “Mandrać 2017” prve nagrade osvojili su:

Georgette Yvette Ponté – 1. nagrada u Profesionalnoj skupini za rad pod nazivom “Andrija Mohorovičić”

x_2017.prva_nagrada_u_prof.skupini_Mandr

Snježana Boyd Žana – 1. nagrada u Općoj skupini za rad pod nazivom “Moho sloj”

Moho-dobra slika.jpg

Nikica Karas – 1. nagrada u kategoriji fotografija za rad pod nazivom “Smjernice”

Guidelines, 100x70cm.jpg

Biografije

Georgette Yvette Ponté  

Magistrirala je kiparstvo 2014. godine na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Peruška Bogdanića. Članica je HDLU – Rijeka. Do sada je imala dvije samostalne izložbe u galeriji Antuna Augustinčića (Klanjec) i 19 skupnih izložbi. Sudjelovala je na umjetničkoj rezidenciji Glo Art u Belgiji. Dobitnica je više likovnih međunarodnih nagrada od kojih izdvaja: 2016. i 2017., 31. i 32. Međunarodni likovni natječaj Mandrać’’, 1. nagrada u ’’ profesionalnoj skupini 2018., Pul Kaštela 2018., Trsat (Rijeka), 1. nagrada za najbolji akademski rad 2018.,15. Međunarodna umjetnička kolonija Kostrena, 1. nagrada za gotovi rad u profesionalnoj skupini

„Na čvrstim temeljima klasičnog figuralnog stvaralaštva gradi u vlastitom smjeru.“

Anamarija Stibilj Šajn lik.kritičarka

“Georgette svojim radom optužuje bezobzirnost suvremenih modno/medijskih estetskih imperativa.“ Davorin Vujčić dipl.povijes.umjetnosti kustos

“Ljepota i ružnoća jednako opstaju u tijelu-zato je ono za mene uvijek poseban motiv.” G.Y.Ponté

Snježana Boyd Žana

Rođena 1958. godine u Zaprešiću, od ranog djetinjstva živi u Opatiji gdje završava Opću gimnaziju. Kao poklonik cjeloživotnog učenja, usavršava se u područjima informatike i ekonomije, proučava psihologiju, sociologiju, medicinu, astrologiju, kvantnu fiziku i alternativna područja. Privatna je poduzetnica od 1990. godine i predsjednica Udruge Ex Tempore Volosko za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija. Četvrta je generacija u nizu samoukih slikara, a u svijet slikarstva kreće tek 2016. godine. Nakon godinu dana stvaralaštva postavlja prvu samostalnu izložbu u Rijeci, otvara galeriju-atelijer, debitira na 32. Međunarodnom likovnom natječaju ’’Mandrać 2017” i odnosi 1. nagradu u općoj skupini. Održala je četiri samostalne izložbe i sudjelovala na sedam skupnih izložbi.

’’Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti.’’ Željko Čurčić, mr. sc.

’’U ovom momentu, njene radove ne mogu sa sigurnošću svrstati ni u jedan pravac. Ono što mogu sa sigurnošću reći, na svjetskom su nivou.” Claudio Frank, akademski slikar​

“Od svih umjetnika najkreativniji je Svemir.” Snježana Boyd Žana​

Nikica Karas

Rođen je u 1986. godine u Rijeci. Gotovo čitav život živi u Opatiji gdje je završio gimnaziju Eugena Kumičića i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Predsjednik je Kulturno-umjetničke udruge Akt iz Opatije. Često putuje, a desetak i više godina intenzivno se bavi fotografijom, ali i videom, performansom, glazbom, dizajnom nakita, grafičkim dizajnom, umjetničkom instalacijom, land artom, pisanjem… jednom riječju – multimedijom. Bavi se i organizacijom kulturno-zabavnih manifestacija: partya, koncerata i izložbi. Održao je četiri samostalne izložbe, a sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada:

2012., ’’Papworth Trust’s 2012 photography competition’’, Ujedinjeno Kraljevstvo, 4. mjesto u kategoriji starijih od 16 godina

2015., 30. Međunarodni likovni natječaj ’’Mandrać”, 2. nagrada (digitalna fotografija)

2017., 32. Međunarodni likovni natječaj ’’Mandrać”, 1. nagrada u kategoriji fotografija.

Katalog: https://www.zanaboyd.com/pobjednici-mandraca-2017-1