Članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva na posveti liječnika Srcu Isusovu u Vatikanu

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) s predsjednicom prof. dr. sc. Anom Planinc-Peraica i članovi Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a s predsjednikom mr. sc. Žarkom Udiljkom te novi duhovni asistent HKLD-a prof. dr. sc. Ivan Bodrožić sudjelovali su koncem lipnja na posveti katoličkih liječnika Srcu Isusovu u Rimu, koju je organizirala Međunarodna udruga katoličkih liječnika (FIAMC), s oko 500 predstavnika te Udruge u subotu, 22. lipnja 2019. u Vatikanu ih je primio papa Franjo.

Tom prigodom predsjednik Sekcije dr. Žarko Udiljak zahvalio se papi Franji i predao mu knjigu o svetoj Apoloniji, zaštitnici doktora dentalne medicine.

Papin prijem bio je jedan od tri djela susreta katoličkih liječnika. U radnom dijelu, na Papinskom sveučilištu Urabaniana, koji je otvorio predsjednik FIAMC-a prof. dr. Bernard Ars, predavači, liječnici i svećenici, osvijetlili su određene teme i probleme iz liječničkoga života u suvremenome svijetu (prigovor savjesti, umjetna inteligencija), kao i važnost posvete Srcu Isusovu i nasljedovanja Isusa Dobrog Samaritanca. Priređen je i bogat duhovni program, a sudionici su imali i prigodu za ispovijed.

U drugom dijelu, u bazilici Sv. Petra, u Kapeli kora, služena je svečana misa koju je predslavio mons. Jacques Suaudeau, duhovnik FIAMC-a, a propovijedao mons. Bruno-Marie Duffé, tajnik koji djeluje u Dikasteriju za cjeloviti ljudski razvoj.

U konačnici, oko 500 predstavnika Međunarodne udruge katoličkih liječnika (FIAMC), među njima i one iz Hrvatske, primio je papa Franjo.

Uz već spomenute, na prijemu kod Svetog Oca bili su i prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, predstavnica HKLD-a u FIAMC-u, dr. sc. Maja Peraica, dr. Petra Rajčić, tajnica Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a, dr. Kristina Iveta-Rajčić, članica Sekcije te Mira Babić, članica HKLD-a. Posebno srdačno Sveti Otac je pozdravio mladog Bornu Dinka Udiljak i udijelio mu svoj blagoslov.

Autor: mr. sc. Žarko Udiljak, DDM, spec.

Fotografije: Vatican Media

Pogledajte još fotografija iz privatnih zbirki!