Sjajan glazbeni program trećeg Porto Etno festivala

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture na 3. Porto Etno festival dovodi probranu selekciju world music bendova

Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLa, Acid Arab i Iva Bittová

 Sjajan glazbeni program trećeg Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije, koji se organizira u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, ponovno potpisuje Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala. Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) i ugostit će zanimljiva glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove.

Posjetitelji će na festivalu moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Festival uz glazbu i gastronomiju donosi cirkuski program, program za djecu i folklorne nastupe.

Glazbeni program

Petak, 6. rujna

Prvi dan festivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucijena pozornicu će se popeti najbolji romski puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestar nakon kojeg će nastupiti North East Ska Jazz Orchestra, originalni talijanski sastav koji čini 14 mladih i obrazovanih glazbenika koji jazz obogaćuju ska, reagge i rocksteady ritmovima. North East Ska Jazz Orchestra će nakon solo nastupa izvesti zajednički koncert s talijanskim bendom Wicked Dub Division čija glazba vješto miješa reggae zvuk s dubom.

Subota, 7. rujna

U subotu 7. rujna u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima. Na riječkoj tržnici i na Kazališnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.

Svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.

Ulaznice

Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje, hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. Popust od 20 % imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni. Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja.

Festivalske ulaznice za petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeno od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna. Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna.

Koncert u HNK Ivan pl. Zajca (Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) u pretprodaji stoji 60 kuna, a na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno).

Headlineri Porto Etno festivala

Najbolji romski puhački sastav na Balkanu, Boban Marković orkestar svjetsku je pozornost privukao još ranih devedesetih nakon uspješne suradnje s Emirom Kustruricom za čije su filmove ‘Underground’ i ‘Arizona dream’ napisali većinu glazbe. Osvojili su sve nagrade koje se u svijetu puhačke glazbe mogu osvojiti i pokorili sve koncertne i festivalske pozornice svijeta.Toliko su puta osvojili prvu nagradu na legendarnom Guča festivalu, da su se morali prestati natjecati. Mješavina tradicionalne romske glazbe i zapadnjačkih utjecaja, od jazza i funka do klasika Židovske tradicijske glazbe, virtuozna svirka i energična scenska pojava samo su neki od razloga njihovog iznimnog uspjeha kod publike i kritike širom svijeta.

Češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová, već je nekoliko puta nastupala u Hrvatskoj. Za sebe kaže da inspiraciju crpi iz prirode; iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travk. Bittová je istinska zvijezda na world-etno sceni, koja svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova.

Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski poznatim muzičarima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith i drugi. Nominirana za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chaou, Gotan Projectu, te autorima poput Femija Kutija i Natache Atlas. Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla. Tijekom duge glazbene karijere od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih.

Moćni pariški elektro duo Acid Arab posljednjih nekoliko godina očarava europske festivale i klupsku publiku pod opojnim spojem oštre zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima. Vješto povezuju sve vrste istočne glazbe (Sjeverna Afrika, Libanon, Egipat, Turska, Mumbai..) s elektronskim zvucima od acida do moćnog techna fascinirani istočnjačkom glazbom i kompleksnošću ritmičnih struktura. DJ-i Guido Minisky i Hervé Carvalho dugi su niz godina bili rezidenti zloglasnog pariškog kluba Chez Moune, a u istočnjački su se zvuk zaljubili nakon putovanja u Tunis s Dj Gilbom.

Nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća, BaBa ZuLa bend nastao u Istanbulu 1996. godine, neprestano se trude publici pružiti jedinstveno umjetničko iskustvo. Miješajući orijentalne instrumente kao što su električni saz i darbuka s elektronikom i modernim zvucima, BaBa ZuLa stvara zvuk koji su kritičari nazvali istanbulska psihodelija. Glazba BaBa ZuLe je orijentalni istanbulski Rock’n Roll koji se kotrlja na futuristički način nadahnut kasnim šezdesetima. Njihovi šamanski nastupi mješavina su raznih umjetničkih disciplina, često uključuju plesače, složene kostime, poeziju, kazalište i crtež, pružajući gledateljima zanosnu audio-vizualnu gozbu. BaBa ZuLa bend čine Levent Akmana, Murat Ertel, Ümit Adakale i Periklis Tsoukalas.

Više o trećem Porto Etno festival potražite na linku http://rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/

Nela Simić