Skip to content

Zdravko Milić “Monolitdrom”, od 24. kolovoza

Milić je odbrao Monolit, temu koju je započeo početkom 2000-ih godina i koju s manjim odstupanjima permanentno proučava, proširuje i postavlja u različite kontekste

Izložba pretežno retrospektivnog karaktera Monolit, labinskog umjetnika Zdravka Milića u Gradskoj galeriji Labin, svojevrstan je inventarni postupak nedavne autorske prošlosti, izvjesno sagledavanje sažetka vlastitog rada ali i težnja k iznalaženju novih polazišta za buduća dostignuća i proširenja određenog temata. Milić je odbrao Monolit, temu koju je započeo početkom 2000-ih godina i koju s manjim odstupanjima permanentno proučava, proširuje i postavlja u različite kontekste. Razlog rezimiranju ovog, vjerojatno autoru najdražeg ciklusa, tim je smisleniji što će tijekom izložbe biti promovirana i monografija Zdravka Milića kao tiskani sažetak njegovog pedesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva. Nevjerojatno zvuči podatak da će labinska publika sada prvi put vidjeti ove amblematične Milićeve radove, jer ih autor igrom slučaja, nikada nije izlagao u svome rodnom gradu.

Monolitdrom je u svakom slučaju otvorio veliko poglavlje, ne samo u Milićevu stvaralaštvu nego i u njegovu svjetonazoru, jer on postaje indikatorom i esencijom autorova zanimanja za transcendentalne pojave, evidentne u njegovim kasnijim slikama, crtežima i instalacijama gdje se monolit, bilo soliterno ili kao dio smislene cijeline, permanento pojavljuje kao odašiljač energije. Njegova pojavnost i emanacija metafizičkog je i kozmičkog karaktera, a upravo takve transcendentalne manifestacije, prema mišljenju nekih teoretičara, uvjetuju naš današnji civilizacijski profil kojeg nam Milić svojim radovima jasno i s punom sviješću podastire.

Mladen Lučić… iz predgovora katalogu izložbe

Otvorenje u subotu, 24. kolovoza 2019. godine, u 20 sati.
O izložbi će govoriti Mladen Lučić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate (1988.). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Zaposlen je u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Intenzivno izlaže od početka 70-ih godina. Izlagao je na 96 samostalnih te sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad dobio 65 nagrada i priznanja. Njegova djela nalaze se u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.

See also  Izložba Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića u galeriji Anima
mala retrospektiva