Skip to content

Renata Katić – ljubav prema slikarstvu uz obiteljsko gospodarstvo

Renata Katić, mlada je umjetnica kojoj tek predstoji plodna slikarska budućnost, živi na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, još zarana svakodnevno je stvarala mala umjetnička djela, a kako je danas doznajte iz intervjua Marijane Šatrak

Gospođo Renata, možete li se kratko predstaviti čitateljima Akademije art?

Rođena sam u Bjelovaru, a Donji Mosti su moje mjesto u kojem sam provela svoje najranije djetinjstvo. Mlada sam se udala, rodila najprije sina, a ubrzo i kćer. Od tada živim u mjestu Poljančani. Svoj život podredila sam majčinstvu i braku. Živim i radim sa suprugom i djecom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Jeste li i u Donjim Mostima voljeli crtati?

Da, crtala bih po bilo čemu, na papiru, u pijesku i prašini… Svakoga dana nastalo bi neko novo malo umjetničko djela. Zaigrano i maštovito kao i sva djeca u mome kraju.

Kada ste spoznali vašu ljubav prema slikarstvu?

Već u ranijim razredima osnovne školu bile su i drugima vidljive moje likovne sposobnosti, sve što mi se svidjelo prenosila bih na papir. Željela sam, za svoju dušu, stvarati mala umjetnička djela i izvan školskih aktivnosti. Nakon nekog vremena krenula sam na likovni tečaj za napredne koji je vodio prof. Zoran Homen u Bjelovaru. Pohađala sam četiri takva stupnja za napredne od kojih je jedan bio u Križevcima. Danas, redovito sudjelujem u aktivnostima Križevačkog likovog kruga čija sam članica.

Najdraže tehnike koje koristite u slikarstvu?

S mnogim tehnikama sam se upoznala na tečajevima i koristila ih, čini mi se uspješno. Na početku to je bila tehnika rada s olovkom, zatim ugljenom, akvarelom, suhim pastelom te akrilnim i uljanim bojama. Od svih tehnika ipak mi je najdraža ulje na platnu, iako u posljednje vrijeme paralelno slikam i s akrilnim bojama. Slikam na platnu, ali i na dasci, pločama i drugim materijalima.

Što vas posebno inspirira?

Volim prirodu i sve lijepo što me okružuje. Iskreno, rijetko slikam samo ono u čemu pronalazim inspiraciju. Nemam vremena koliko bih željela. Još uvjek slikam po želji drugih, ali tim motivima pokušam dati nešto svoje, najbolje, svoj stil, dušu i srce.

Koje motive preferirate?

U mojom počecima slikanja najviše je bilo sakralnih motiva i portreta. Sada već ima svega pomalo. Kada jednoga dana budem imala više vremena možda krenem u stvaranje nekih drugačijih djela i nekim drugim smjerom.

Koliko dugo već slikate?

Aktivno slikam već 13 godina.

Jeste li samokritični prema svojim slikama?

Jesam, jer smatram da mogu biti još uspješnija i da ću to i postići.

Što ste doista željeli, a nikada niste ostvarili?

Kada bih sad krenula nabrajati popis bi bio veliki. Šalim se! Neostvarene želje? Željela bih nastaviti s obrazovanjem, voljela bih, a nadam se da ću to i ostvariti, više putovati i tako upoznati lijepu našu, Europu, upoznati druge krajeve, ljude, njihovu kulturu, običaje…

I za kraj, što biste u budućnosti voljeli ostvariti na umjetničkom planu?

Za sada nemam nekih posebnih planova, naravno više radova i više samostalnih izložbi.

Autorica: Marijana Šatrak