Petar Benčić slavodobitnik Trke na prstenac u Barbanu

Petar Benčić iz mjesta Karnevali kraj Žminja slavodobitnik je 44. Trke na prstenac koja je održana na trkalištu Gradišće u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog, kulturnog i gospodarskog života

Slavodobitnik Benčić se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri trka te osvojio čak devet bodova s obzirom da je u svakom ‘trku’ pogodio “u sridu.

Prijelazni predsjednički štit i bodež uručila mu je predsjednica Republike, prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad kipara Josipa Diminića, uručio mu je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, a za pobjedu je dobio i novčanu nagradu od 30.000 kuna. 

– Trud se isplatio, jedino to mogu reći u ovome trenutku. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost, rekao je slavodobitnik Benčić.

– Hrvatska ima svoje tradicije, kroz njih govori naš identitet, vrijednosti koje dijelimo, ono što nas je očuvalo kao narod, što nas uči kako se ponašati danas. Trka na prstenac takva je tradicija, meni jedna od najdražih, događaj u kojem se odgleda viteštvo i ponos hrvatskog čovjeka Istre, rekla je, među ostalim, predsjednica na otvaranju Trke na prstenac.

Za mještane je to poseban dan jer je ministar državne imovine Mario Banožić načelniku općine Daliboru Pausu uručio Odluku o darovanju zemljišta na kojem se nalaze trkalište i streljana – ukupno 17.000 četvornih metara. hrt

Bruno Celija slavodobitnik je Trke na viticu u istarskom Barbanu

Celija, koji je slavodobitnik bio i lani, pobjedio je osvojivši šest i pol punata, dva puta je pogodio u srid prestenca i jednom u pola punta.

U toj viteškoj utrci, starijoj i od Sinjske alke, u subotu je na trkalištu Gradišće nastupilo 16 konjanika. hina