Skip to content

MILJAVAC: Oni se bez Hrvatske ne bi mogli obraniti

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac za N1 je komentirao izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da je Armija BiH u ratu pomogla da se obrani Hrvatska.

– Preko nas je išlo oružje, mi smo ih naoružavali, čak smo im puštali i dragovoljce preko nas… Dakle, uz sve one probleme koji su se događali, mislim da se bez Hrvatske oni ne bi mogli obraniti, jer su jednostavno bili opkoljeni – rekao je Miljavac za N1.

– Drugo, što se tiče onoga što potenciraju za Bihački džep, mi smo komunicirali s Dudakovićem, jer smo imali satelitski telefon, oni su imali za deset dana municije, dakle da se mogu aktivno braniti i boriti i nakon toga bili bi pregaženi – dodao je Miljavac.

– Sad ću prvi put reći i mislim da još uvijek postoji snimka, gdje je Izetbegović nazvao Dudakovića i rekao: ‘Baci ti Fikreta Abdića van najprije, a Hrvati će i tako doći do tebe’. Prema tome, to je nevjerojatno, da ne spomenem njihovu operaciju Neretva 93, gdje su iz Armije BiH htjeli izbiti na more i praktički nam otkinuti jug. I sad se pojavljuje teza da su oni nas obranili. Pa to je nevjerojatno, uz žive ljude, ljude koji su vodili operacije – izjavio je Miljavac.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u četvrtak kako su i pripadnici Armije BiH zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije pojašnjavajući to tvrdnjom da bi brojni drugi gradovi u Hrvatskoj doživjeli sudbinu Vukovara da nije bilo Petog korpusa koji je braneći bihaćko područje za sebe vezao brojne srpske postrojbe.

– Nikad se ne smije zaboraviti da je Peti korpus tri i pol godine braneći Krajinu zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu koja bi, da nije bilo Petog korpusa, svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj. Da nije bilo Petog korpusa i drugim gradovima u Hrvatskoj prijetila bi sudbina Vukovara – izjavio je Džaferović u gradiću Bužimu gdje je sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka jedne od postrojbi koje su djelovale u sastavu Petog korpusa Armije BiH.

Džaferović je ustvrdio da je za obranu Hrvatske bila od velikog značaja odluka Predsjedništva bivše SRBiH da na ratišta u Hrvatskoj na strani JNA ne idu mladići iz Bosne i Hercegovine.

– Treba postaviti i pitanje što bi značilo i kako bi se stvari odvijale da tadašnje hrvatsko vodstvo s Miloševićevim režimom nije dogovorilo podjelu BiH, što je izraslo u udruženi zločinački pothvat koji je kao takav presuđen od Haaškog tribunala. Naši susjedi to uvijek moraju imati na umu – napomenuo je Džaferović.

Dodao je kako žaloste teze “s druge strane kako su nas tobože oni oslobađali” zanemarujući pri tome potpuno ulogu Petog korpusa i Armije RBiH.

– To nije ništa drugo nego pokušaj prekrajanja povijesnih činjenica. Pozivam ih da to ne rade. Jer ako smo imali mudrosti da u tim teškim vremenima zajedno oslobađamo naše zemlje, ne postoji nijedan razlog da se danas sporimo oko vrlo jasnih i lako dokazivih činjenica – izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH. AUTOR: Hina, Jutarnji.hr