Čudesna lica Grada

Akademski slikar iz Dubrovnika, Maro Kriste, istaknuti predstavnik svoje generacije, ustrajno istražuje jedinstveni motiv, motiv Grada, različita lica čudesnih metamorfoza Dubrovnika, okruženog morem i kamenim uzvisinama, njegove mnogobrojne karakteristične oblike, od arhitekture, luke, zidina, vrtova, sveca do nevera

Slikati tlo po kojem hodaš, slikati palače i zvonike između kojih se krećeš, biti okružen jedinstvenim koloritom, njegov je trajni izazov, no u svemu tome, od početka slikar inzistira na realizaciji vrlo osobnog doživljaja unikatnog prostora.

Neuobičajeni rakursi  i specifičnost viđenja motiva koji ga okružuju omogućuju umjetniku stvaranje niza uspješnih slika u ulju na platnu raznih formata.

U posljednje vrijeme Maro Kriste odabire nešto veće srednje formate, recimo 90 x 70 cm, formate koji mu pružaju izrazitiju prigodu za ekspresionistički intonirane slike.

Dubrovnik je na njegovim uljima poput Janusa, grad s mnoštvom lica, koja se izmjenjuju po nekom tajanstvenom unutarnjem ritmu.

Na ovim slikama prepoznajemo grad koji živi, energiju koja protječe njegovim ulicama, uspinjući se do najviših zvonika, grad utemeljen na dugoj i složenoj povijesti, prepun sjećanja, grad koji se odupire nevoljama koje su ga često pratile.

Novi ciklus ulja Mara Kriste posvećen kompleksnom motivu Dubrovnika, snažan je i senzibilan istodobno, prepoznatljiv ali i drugačiji.

Preporučljivo bi bilo vidjeti ovaj zanimljivi ciklus i izvan Dubrovnika, doživjeti Mediteran i čudesna lica Grada.

Miroslav Pelikan