Izložba ilustracija i video rad Luise Ritoša – Snovi

Proces umjetničkog stvaranja uvijek je prožet igrom svjesnog i nesvjesnog, napetošću isčekivanja vlastitog likovnog rješenja, a ponekad postaje samo zanesenost i udubljenost u meditativni trenutak

Samostalna izložba ilustracija i video rad Luise Ritoša pod nazivom Snovi, od 20. 08. do 3. 09.2019. Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19b

Svi sanjamo ponekad, dok spavamo, a ponekad i u budnom stanju, sanjamo o boljim mogućnostima, boljoj budućnosti. Snovi mogu biti prožeti ugodnim ili neugodnim sadržajima, nekad začuđujuće neutralnim i nejasnim, i bez obzira kakve su tematike još uvijek svi oni sadrže mističnu komponentu koju ni najnovija istraživanja, testiranja i dokazivanja njihove fiziološke memorijske funkcije, ne mogu razbiti. U tu mističnu komponentu nadala sam zaroniti i dopustiti sebi kreativnost izvan cenzure.

Proces umjetničkog stvaranja uvijek je prožet igrom svjesnog i nesvjesnog,  napetošću isčekivanja vlastitog likovnog rješenja, a ponekad postaje samo zanesenost i udubljenost u meditativni trenutak. Kroz uranjanje u vlastitu unutrašnjost iznjedrila sam likove i simbole koji su se pojavili kao nosioci određene poruke, imprinta stanja, ideje, stava, emotivnog strujanja ili želje.

Svaki lik se javlja kao priča za sebe, koji svojom pojavom, bojama i elementima komunicira svoj narativ. Sam proces stvaranja lika i sam lik u sebi prenose potrebu, i poruku za osnaživanjem sebe i svijeta oko sebe, poruku i potrebu za osvještavanjem i konačno pročišćavanjem, i transcendiranjem. Tako u radu “Buda” nailazimo na lik koji nosi poruku o važnosti stoicizma. Iako su mu sva čula preopterećena vanjskim utjecajima on ostaje sabran, u nirvani, dopušta sebi da bude protočan, da bude dio života, uronjen, a ne onaj koji pokušava kontrolirati. U suprotnosti s njim prikaz je koji utjelovljuje grabežljivu pohlepu, “Biznismen”,  lik čija nutrina ne sadrži ništa drugo do pohlepu za moći, novcem i materijalnim, koji je zarobljen i izgara u toj ovisnosti. Ženski lik koji slavi ženske spolne organe javlja se kao simbol zaštite ženske spolnosti i plodnosti, kao personifikacija seksualne moći i kreativnosti. “Priroda je Bog” pričao je o potrebi da se poštuje priroda i pronađe realno mjesto u njoj. Motiv je moliteljica koja je spustila glavu da bi se poklonila majci Zemlji, i podigla ruke da bi izmolila snagu od Sunca i Mjeseca, te tako postala medijator u strujanjima između neba i zemlje. Kako upozorava francuski filozof Blaise Pascal: “Čovjek nije ni anđeo ni zvijer, i nažalost, tko pokušava postati anđelom, postaje zvijer”.

Između prikaza boginja i bogova, javlja se podsjetnik na vlastitiu smrtnost. “Smrt”, prizor koji izgleda kao nejasna sjena, izaziva nelagodu, bojazan, zebnju pred nepoznatim trenutkom nestajanja. Reference na zapadnu ikonografiju, i muško-žensku hetero dinamiku nalazimo u slici “Adam i Eva”, koja na karikiran način dočarava muškarca kao budalastog i narcisoidnog klauna i ženu kao ponositu patetičnu paćenicu. Iako su likovi preuveličani, srž poruke, pomalo ironična, ostaje prožeta tužnom realnošću konstantne latentne borbe spolova u suvremenom društvu, nemogućnošću doticanja i istinskog razumijevanja.

Ilustrativnost koja karakterizira radove negdje se gubi, da bi ju zamjenila poetičnija slikarska forma nastala u igri takozvanog Rorschachovog testa, koja otkrivanje vlastitog sadržaja prepušta isključivo promatraču. Simbolizam nije jedini način na koji se mogu čitati ovi radovi, zato prionite u promatranje, doživljavanje, prerađivanje i sanjanje. Osim ilustracija, napravila sam video rad “Sloboda u nepoznatom” koji tematizira mogućnost oslobađanja nesvjesnog da bi se stiglo do meditativne opuštenosti koja je potrebna da bi se spoznalo sebe. To je eksperimentalni video u kojem nas niz simbola, ritmičkim ponavljanjem, uvodi u snovito stanje uma. Sloboda koju živimo u snu, sloboda je od boli realnog tijela i života, sloboda u snu slična je ideji slobode u smrti, to je ideja mogućnosti bijega od ljudskog stanja, našeg svakodnevnog košmara.

Luisa Ritoša

Luisa Ritoša rođena je 1974. u Pazinu. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, studij likovne kulture, izborni predmet slikarstvo. Od 2007. predsjednica je udruge Arterija suvremene umjetnosti Rijeka, vodila je radionice crtanja i slikanja u udruzi Leonardo. Kolektivno i samostalno izlagala u domovini i inozemstvu

Jasna Rodin