Kardinal Bozanić predvodio proslavu Velike Gospe u Mariji Bistrici

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak 15. kolovozau Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u zajedništvu s rektorom svetišta preč. mr. Domagojem Matoševićem, okupljenim svećenicima i Božjim narodom među kojima su bili i hodočasnici iz dalekog Hong Konga i drugih zemalja.

“Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo je blagdan kršćanske radosti, nade i budućnosti. Današnja svetkovina pokazuje da je ljubav jača od smrti, da je u Boga neizmjerna snaga i da je Božja snaga dobrota i ljubav. Bog je pobjednik. Ljubav je pobijedila. Život je pobijedio”, rekao je na početku homilije kardinal Bozanić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Istaknuvši da je “Velika Gospa hrvatski ljetni Božić”, kardinal Bozanić rekao je da se ovim slavljem pomaže jače živjeti odlike kršćanstva te da je identitet hrvatskoga kršćanstva duboko obilježen marijanskom pobožnošću: “Dragi vjernici, hrvatski je narod u marijanskim svetištima od svoje Majke i Kraljice stoljećima tražio i dalje traži potporu i snagu za duhovnu obnovu. Naša su svetišta mjesta posebne evangelizacije. Ovdje se u ispovjedi pomirujemo s Bogom da bismo unosili mir u naše obitelji i sredine u kojima živimo. Veliki događaji u životu hrvatskoga naroda uvijek su na neki način vezani uz Mariju i njezinu nebesku pomoć. I drevna i suvremena povijest našega naroda, naše istinske obnove i oslobođenja, svoje uporište nalaze u zagovoru Presvete Bogorodice Marije.”

Kardinal se obratio okupljenima među kojima su bile brojne obitelji te je posebno pozdravio roditelje s djecom i naglasio da je potrebno ponovno otkrivati ljepotu obiteljskoga života. “Potrebno je ponovno i ponovno otkrivati ljepotu obiteljskoga života; da su brak i obitelj bogatstvo, da je dobro vjenčati se i imati djecu, da su bake i djedovi blagoslovljeni u svojoj unučadi, da mladići i djevojke trebaju dublje upoznati ideal obiteljskoga poziva kao i duhovnih zvanja u Crkvi (…) Vi ste, kršćanske obitelji, nada hrvatskoga društva”, rekao je kardinal.

Kardinal Bozanić također je naglasio da je upravo kršćanska poruka oblikovala govor, misao i kulturu hrvatskoga društva te je u zadnjem odlomku govorio o važnosti kršćanskog domoljublja kao uporišta našeg vjerničkog života.

Homiliju je kardinal zaključio riječima blaženoga Alojzija Stepinca: “Očevi i djedovi naši upirali su u svakoj pogibelji svoje oči k Onoj koja je osjetila bol ugroženih, progonjenih, ispaćenih… Nju molimo da nam pomogne i u budućnosti te ostanemo vjerni Bogu i zakonu njegovu” (Propovijed na Zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba u srpnju 1940.), te molitvom Blaženoj Djevici Mariji na nebo uznesenoj za nas, za naše obitelji, za našu Domovinu i za sav svijet.

Homiliju kardinala Josipa Bozanića možete poslušati:

MARIJA BISTRICA (IKA)