Skip to content

Festival Ljubljana – LITERARNO OBOJENI RUSKI MJUZIKLI

Festival Ljubljana svake godine dio programa u kolovozu posvećuje mjuziklu. Proteklih godina imali smo priliku pogledati neke najveće hitove tog laganijeg žanra koji, međutim, nikako ne treba podcjenjivati jer od izvođača zahtijeva vješto prepletanje glume, plesa i pjevanja, za što je sposobno malo umjetnika

U posljednje smo vrijeme mogli pratiti pretežno slovensku produkciju, a ove godine vidjet ćemo predstave kakve kod nas još nismo imali priliku gledati. Mnogobrojna postava kazališta LDM Novaja Scena iz Sankt Peterburga prvi put stiže u Sloveniju s dvama literarno inspiriranim mjuziklima Majstor i Margarita i Onjeginov demon.

Fabula mjuzikla Onjeginov demon zasniva se na poznatom Puškinovu romanu u stihovima, Jevgeniju Onjeginu, ali gledateljima pruža nešto drugačiji pogled na umornog i razočaranog mladića koji je svojim nerazumnim odlukama zagorčao život sebi i svojim bližnjima. Priča mjuzikla otkriva najdublje ljudske osjećaje, a istodobno ne ostavlja mjesta za stereotipe i cenzuru. Glazbu za predstavu stvaralo je šest skladatelja, a u osmišljavanju mjuzikla sudjelovali su i najbolji ruski pjesnici, koreografi i dizajneri. U predstavi sudjeluje velik broj umjetnika. Samo za njezinu besprijekornu izvedbu potrebno je više od 60 osoba koje se brinu za potpunu usuglašenost elemenata kao što su kretanje glumaca, glazbu, svjetlo, video i različiti posebni efekti, a izvedbe nikad nisu jednake. Svaka se izvedba, naime, ponešto razlikuje od druge zbog svoje interaktivne prirode i različitih glumačkih postava te elemenata improvizacije. Prema riječima redateljice Sofie Streisand, za razliku od filma kazalište je žanr koji se događa ovdje i sada. Zbog svoje prirode treba mu publika, a neposredna reakcija i energija koje dolaze iz nje uvijek su važan dio predstave. Dio zbivanja u Onjeginovu demonu zato se događa u auditoriju, toliko blizu gledatelja da mogu dotaknuti glumce. Potonje je redateljica opisala ovim riječima: „Doveli smo najbolju postavu.Ivan Ožogin međunarodna je zvijezda mjuzikla s hipnotičkom prisutnošću i karizmom na pozornici.Anton Avdejev jedan je od najdojmljivijih glumaca koje sam  upoznala, a njegov glas prodire u srce.Teona Dolnikova ima jedinstven vokalni raspon i tehničko znanje kojim se može usporediti s pjevačicama kao što su Mariah Carey ili Adele.”

(19. i 20. 8. 2019. u 20.30, Križanke)

Mjuzikl Majstor i Margarita nastao je na temelju istoimenog fantastično-satiričnog romana Mihaila Bulgakova, koji pripada u najveća književna remek-djela 20. stoljeća. Bulgakov je napisao velik broj pripovjednih i dramskih djela koja su često bila zabranjivana, a smatra se i jednim od najvećih satiričara 20. stoljeća. Djelo Majstor i Margarita prožeto je filozofskim mislima koje se produbljeno bave pitanjima dobra i zla, kao i dihotomijom umjetnosti i stvarnosti. Njegovim uprizorenjem u obliku mjuzikla prvi se okušao slavni Andrew Lloyd Webber koji je nakon godinu dana odustao od tog zahtjevnog projekta. Preuzeli su ga najbolji ruski umjetnici i stvorili nezaboravnu predstavu koja 3D scenografijom, aroma-efektima i dramatičnom atmosferom gledatelja odvodi u samo središte događanja. Dijaboličnu notu predstave naglašava angažman šest skladatelja, šest libretista, 66 glumaca i 666 kostima. Sudionici su uspjeli ostvariti spoj fantazije i stvarnosti koji uz pomoć naprednog tehnološkog pristupa gledatelja vodi kroz labirint ljudskih strasti i na taj način otkriva neka skrivena značenja velikog romana.

(22. i 23. 8. 2019. u 20.30, Križanke)

Više informacija i ulaznice na ljubljanafestival.si

Živa Steiner