U Moskvi održan novi politički prosvjed

Akademija Art
Youtube photo

Deseci tisuća stanovnika Moskve u subotu su održali najveći politički prosvjed u Rusiji posljednjih godina tražeći slobodne izbore u gradu

Satima prije početka demonstracija policija je uhitila glavnu oporbenu aktivistkinju Ljubovu Sobolu koja štrajka glađu.

Maskirani muškarci upali su u njezin ured, a policija je rekla kako imaju informacije da su Sobol i drugi aktivisti planirali izvesti “provokaciju” na subotnjem skupu.

Prosvjednici su prošli kroz detektore metala noseći zastave i barjake u četvrtom prosvjedu u mjesec dana tražeći da se oporbeni kandidati vrate u izbornu utrku na lokalnim izborima sljedećeg mjeseca.

Gradski dužnosnici odobrili su subotnji prosvjed za razliku od prošlog vikenda kada je policija privela više od 1000 ljudi, neke i nasilno, na ilegalnom prosvjedu.

Promatračka skupina White Counter tvrdi da se okupilo oko 40.000 ljudi, a policija procjenjuje da ih je 20.000.

Rusija nije doživjela oporbene demonstracije takvih razmjera od 2011. do 2013. kada su prosvjednici izašli na ulice zbog izborne prijevare.

Pokrenute su kriminalne istrage protiv desetak osoba zbog, kako istražitelji kažu, masovnih građanskih nemira na ranijim prosvjedima zbog kojih mogu dobiti teške zatvorske kazne.

Također je pokrenuta istraga o pranju novca u antikorupcijskoj zakladi Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja.

Uoči subotnjeg prosvjeda, maskirana policija pretražila je ured oporbene aktivistkinje i privela ju na ispitivanje, objavila je Sobol na Twitteru.

“Neću stići na prosvjed, ali znate što vam je činiti bez mene. Rusija će biti slobodna!”, napisala je Sobol.

Prosvjednici su pod kišobranima skandirali: “sloboda političkim zatvorenicima” i “Rusija će biti slobodna”. AUTOR: Hina

Next Post

Odgojno-obrazovni djelatnici dobiti će status službene osobe

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozdravila je u subotu najavu da će odgojno-obrazovni djelatnici dobiti status službene osobe do kraja ove godine te istaknula kako je sad pred nama i iskorak u podizanju plaća učitelja […]