Snježana Zelenović, umjetnica koja izrađuje i nakit i slike

Razgovarali smo sa Snježanom Zelenović, kreativkom od rođenja i umjetničkim genima, koja izrađuje originalni umjetnički nakit i apstraktne slike

Motivacija mi je onaj prvi pogled i ushićenje kad netko ugleda moj rad i sve one pohvale i komplimenti koje dobivam od kako je to lijepo, precizno, uredno i kako to još nisu vidjeli.

Poštovana gospođo Snježana, recite nam nešto o sebi?

Zovem se Snježana Zelenović živim u Križevcima, kreativka moglo bi se reći od rođenja, zahvaljujući majci Đurđici Balog poznatoj slikarici naive, sada mi neki kažu i umjetnica, naravno jer sve je negdje preneseno genima. Kao djevojčica izrađivala sam ukrase za kosu, razne modne dodatke te odjevne predmete od vune i konca u čemu sam bila sve spretnija i što bi zamislila morala sam realizirati. To su prepoznale moje prijateljice pa bi mi donosile slike i opise raznih pletenih odjevnih predmeta koje bi ja pokušala izraditi, to bi uvijek uspješno izvela, divile su se mojim radovima te me tako poticale na daljnji rad. Prije petnaestak godina pomislila sam da bi od konca mogla izrađivati nakit, trebalo je dosta vremena i truda da svoj zamišljeni heklani nakit pretvorim u stvarni i tako malo pomalo nakit je postajao sve savršeniji.

želja za slikanjem bila je velika, pa počinjem istraživati tehnike slikarstva te tako nailazim na pouring tehniku – e to je već nešto za mene pomislim i tako počinje moje slikanje.

Vidjevši da sam inspiracija drugima počinje traganje za novim materijalom i tehnikom izrade što me dovodi do polimerne gline i tako počinje izrada mojih malih umjetničkih djela u vidu naravno opet nakita. Prepoznavši moj rad i umjetničku nadarenost gospođa Zdenka Vrabec, predsjednica Križevačkog likovnog kruga predlaže da se učlanim u udrugu. Vidjevši prekrasna slikarska djela članova dobivam želju za slikanjem s obzirom da mi je majka umjetnica bilo bi za očekivati da će to meni ići kao od šale. Međutim, pokazalo se, barem za sada, da je meni kist strano tijelo, ali želja za slikanjem bila je velika, pa počinjem malo istraživati tehnike slikarstva te tako nailazim na pouring tehniku – e to je već nešto za mene pomislim i tako počinje moje slikanje. To je vrlo zanimljiva tehnika miješanja i prelijevanja boja na platno te je bitna mašta koja mi ne nedostaje.

Kako povezujete ljubav prema slikarstvu i nakitu?

To je ljubav za nešto što se radi maštom, jer tu nema granica, tu ste slobodni kao ptica i čitav svemir ideja je vaš.

Sve što radim mora biti savršeno precizno i uredno. To opisuju i ljubiteljice mog nakita.

Tko su vaši uzori u slikarstvu i izradi nakita?

Uzori u nakitu, to je moja mašta, a u slikarstvu moja majka koja me naučila i primjerom pokazala kako slagati boje i nijanse, ona to savršeno radi, također i preciznosti rada. Sve što radim mora biti savršeno precizno i uredno. To opisuju i ljubiteljice mog nakita. Prvi komentar uvijek bude kako je to lijepo, uredno i precizno izrađeno. Uzori su mi, također umjetnici KLK-a koji mi daju savjete u kojem smjeru ići da bi moji radovi bili originalni.

Koje tehnike u izradi nakita koristite?

U izradi nakita koristim tehniku heklanje s kojom izrađujem razne oblike od cvjetića do krugova i drugih oblika koje ukrašavam perlicama. Tako nastaje heklani nakit, doduše njega sam sada malo zanemarila jer sam se posvetila nakitu od polimerne gline kojom sa iglom crtam po već pripremljenoj podlozi koju sam prethodno izradila. Obožavam raditi sa polimernom glinom jer s njome možete oblikovati i crtati kako želite, pošto je to vrlo slično slikarstvu sada mi je jako zanimljivo.

Kako biste opisali svoj likovni stil?

Ima više stilova kojim bih opisala svoje radove, od etno stila na moderniji način, pa do vintage stila, a za slike to je apstrakcija.

Nakit je takav da pristaje svim generacijama koje vole nešto unikatno, ručno izrađeno.

Koja populacija voli nositi vaš unikatni nakit?

Moj nakit je za svakoga tko voli takve stilove koje radim tako da nema pravila, sviđa se djevojčicama, njihovim mamama, pa sve do baka. Nakit je takav da pristaje svim generacijama koje vole nešto unikatno, ručno izrađeno

Što vas motivira?

Motivacija mi je onaj prvi pogled i ushićenje kad netko ugleda moj rad i sve one pohvale i komplimenti koje dobivam od kako je to lijepo, precizno, uredno i kako to još nisu vidjeli, e to je što me motivira da i dalje kreiram i da dalje oduševljavam ljude.

Za pohvale ne sumnjam, ali je li netko kritizirao vaš rad?

Za sada još ne znam za nijednu kritiku, makar su i one dobrodošle, one daju još više motivacije da budete bolji i originalniji.

Odnedavno ste članica Križevačkog likovnog kruga, možete nam objasniti prednosti članstva udruge?

Prednosti članstva KLK-a je u tome što članovi udruge mogu javnosti pokazati svoje radove kroz izložbe i kolonije te tako promovirati svoj hobi. Također su tu i druženja članova koji tada izmjenjuju svoja iskustva te tako pomažu jedni drugima u daljnjem stvaralaštvu.

I za kraj, kako možemo doći do vaših slika i unikatnog nakita?

Moje radove možete vidjeti na Facebook stranici Cvijetić pletić te na raznim izložbama, kolonijama i pokojoj manifestaciji kao izložbene primjerke.

Razgovarala: Marijana Šatrak