Odgojno-obrazovni djelatnici dobiti će status službene osobe

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozdravila je u subotu najavu da će odgojno-obrazovni djelatnici dobiti status službene osobe do kraja ove godine te istaknula kako je sad pred nama i iskorak u podizanju plaća učitelja u prosjeku od 600 kuna u sljedećih godinu dana

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćenjem je u subotu prenijelo izjavu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da je u suradnji sa sindikatima te uz podršku Hrvatske narodne stranke (HNS) predložila premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi povećanje koeficijenta složenosti poslova za šest posto.

To bi, dodala je ministrica, u prosjeku značilo povećanje plaća od 600 kuna u sljedećih godinu dana. Objasnila je da kurikularna reforma, koja od rujna ulazi u sve škole, znači i bitno unapređenje načina rada u školama, a time i povećanje složenosti poslova svih u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vezano pak za informaciju objavljenu u petak na RTL televiziji “da bi do kraja ove godine zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja trebali dobiti status službene osobe”, Divjak je ustvrdila kako je “važno da škola bude sigurno okruženje za učenike, učitelje i ostale zaposlenike”. Zato, dodala je, “s velikim zadovoljstvom pozdravljam što je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo tu inicijativu i najavilo da bi učitelji, nastavnici, odgajatelji i stručni suradnici, to jest radnici u sustavu obrazovanja i odgoja, do kraja godine trebali postati službene osobe”.

Izmjena tog dijela Kaznenog zakona bitna je poruka odgojno obrazovnim radnicima diljem Hrvatske i važan dio nedavno predloženog Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama, ocijenila je ministrica Divjak.

RTL je u petak objavio da bi učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu odgoja i obrazovanja, do kraja godine trebali postati službene osobe te da im je u Ministarstvu pravosuđa rečeno da u izmjenama Kaznenoga zakona razmatraju da, uz socijalne radnike, takav status dobiju i prosvjetari.

Podsjetili su da je status službene osobe premijer Andrej Plenković već obećao socijalnim radnicima nakon tragičnog događaja u Đakovu, kad je ubijeno dvoje zaposlenika Centra za socijalnu skrb.