Nepoznate na vratima obvezno provjerite!

Zagrebačka policija izdala je nekoliko upozorenja za građane o tome kako izbjeći situaciju da budu opljačkani. To se posebno odnosi na starije sugrađane koje prevaranti najviše vrebaju. Građanima poručuju da dobro provjere osobe koje im zvone na vratima

Ističu kako treba biti svjestan da prevaranti uvijek maštovito pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

– Obično mole za pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Pritom žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren kako bi ušli u stan – piše zagrebačka policija.

Policija podsjeća građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojeg bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome je riječ. Takve osobe, ističu, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici kojekavih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili kao službene osobe.

Ističu da ne treba nasjedati na trikove poput različitih ponuda i prodaje.

– Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koje zastupaju. Ako unatoč odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju, zaključuju u policiji.

AUTOR: Nikolina Devčić, radio-sljeme