Njemački slikar Rudolf Wacker

Wacker na njemačkom znači “hrabar”. Igra sudbine upravo je to prezime dala slikaru kojemu je bilo dano da dobro iskuša svoju ljudsku i umjetničku hrabrost. Jer, austrijski slikar Rudolf Wacker (1893.-1939.) osjetio je rat na svojim leđima kao malo tko.

Dani 1. kolovoza 1914., kada je otišao u rat iz rodnog Bregenza u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini, i 14. rujna 1920., kad se vratio u Bregenz iz petogodišnjeg ratnog zarobljeništva u Sibiru, najvažniji datumi u njegovu životu, ostavili su neizbrisiv trag u njegovu slikarstvu. Naime, mobiliziran je protiv svoje volje, a godinu dana kasnije Rusi su ga uhvatili u Poljskoj. Slijedi skoro pet godina zatvora u Sibiru, što detaljno opisuje u dnevnicima. Po povratku u domovinu jedan je od rijetkih umjetnika koji se otvoreno protive nacional-socijalističkoj kulturnoj politici, zbog čega ponovno stradava.

Kako je Wacker postao umjetnik u sibirskom logoru, te kako su rat, zatvor i politička previranja utjecali na njegovo stvaralaštvo, pokazuju djela prikazana u muzeju Vorarlberg na Kornplatzu u Bregenzu. Izložba, naslovljena “Wacker u ratu. Iskustva umjetnika”, ostvarena je u suradnji s Franz-Michael-Felder-Archiv Vorarlberger Landesbibliothek, gdje se čuva umjetnikova pisana ostavština, i ostaje otvorena sve do polovice veljače 2019.