Mobiteli ozbiljno ugrožavaju san djece i roditelja

OKO 60 POSTO RODITELJA I 70 POSTO DJECE SVOJE MOBITELE PROVJERAVAJU DO POLA SATA PRIJE SPAVANJA, ŠTO NE UKLJUČUJE PALJENJE I GAŠENJE ALARMA ZA BUĐENJE. UZ TO, SVAKI TREĆI ADOLESCENT I SVAKI ČETVRTI RODITELJ PRIZNAJU DA IH TIJEKOM NOĆI ZNAJU PROBUDITI OBAVIJESTI S DRUŠTVENIH MREŽA

Višesatno gledanje u ekrane pametnih telefona, tableta i ostalih sličnih uređaja postala je naša svakodnevica. Osim što su poslovi 21. stoljeća usko vezani uz računala, svoje slobodno vrijeme počeli smo sve više provoditi uz pametne uređaje. Roditeljima, djeci, pa i bakama i djedovima, promijenile su se navike korištenja medija, što dovodi i do promjena u obiteljskim odnosima.

Portal Common Sense Media objavio je rezultate istraživanja pod nazivom “Nova normala: roditelji, tinejdžeri, ekrani i san u SAD-u” (The New Normal: Parent, Teens, Screens and Sleep in the United States) koje se bavilo utjecajem korištenja ekrana na obitelj, posebno u jutarnjoj i večernjoj rutini.

U istraživanju su ispitani stavovi roditelja i djece o vremenu koje provode uz ekrane te kako korištenje raznih uređaja utječe na njihove odnose, kako ih ekrani ometaju te kako utječu na njihove svađe. Odgovore na ova pitanja dalo je ukupno tisuću ispitanika, 500 roditelja i 500 djece u dobi od 12 do 18 godina.

UTJECAJ MOBITELA NA SAN

Jedna od prvih stvari koja je ozbiljno ugrožena zbog mobitela je san. Istraživanje je pokazalo da i roditelji i djeca drže mobitel u svojoj neposrednoj blizini tijekom spavanja, a trećina tinejdžera mobitel ima pokraj sebe na jastuku. Kad ne mogu spavati, gotovo polovina roditelja poseže za mobitelom kako bi skratili vrijeme prije nego utonu u san.

Mobiteli su u spavaćoj sobi najčešće uključeni, a nerijetko i spojeni na internet, uz upaljen ton ili barem vibraciju. Imajući to na umu, ne čudi podatak da svaki treći adolescent i svaki četvrti roditelj priznaju da ih tijekom noći znaju probuditi obavijesti s društvenih mreža, nakon čega uzimaju mobitel u ruke kako bi provjerili o čemu se radi.

Piše: Irena Domitrović, medijskapismenos