Mladi lončari Donje Bavarske

Kraljevska lončarska škola u Landshutu otvorena je 4. studenog 1873. Danas je ta škola u glavnome gradu Donje Bavarske najstarija i jedina državna keramička škola u Njemačkoj. Ima 120 učenika iz 13 zemalja, pa se može reći da upravo odiše tradicijom i budućnošću. A ovaj je grad povezan s tim starim zanatom na poseban način: regija je dugo bila središte keramike zbog bogatih naslaga gline.

Svatko tko odluči postati keramičar, zainteresiran je za kombiniranje korisnog s lijepim: želi oblikovati rukama nešto što je stvorio u mašti vlastitom kreativnošću. Ali je potrebno mnogo vježbe, takta i strpljenja da se nauči vještina proizvodnje funkcionalnih dizajnerskih ostvarenja u keramičkoj peći.

Uz redovitu nastavu, ova škola nudi tečajeve slikarstva i keramike za početnike i napredne polaznike. Okretanje grnčarskog kola jedna je od najstarijih zanatskih tehnika u povijesti čovječanstva. Isprva izgleda jednostavno, no treba uložiti dosta truda dok se nauče osnovne tehnike okretanja pod stručnim vodstvom i počnu nastajati prve jednostavne posude poput zdjela, vrčeva, šalica i vaza.

Škola se održala toliko godina i zahvaljujući dobrim rukovoditeljima. Među njima je posljednja Annette Ody, koja s krajem ove školske godine odlazi u mirovinu, ostavljajući budućim nasljednicima izvrsno uhodan posao. alpedunavjadran