Skip to content

DrogArt, dvadeset godina

Suočeni s problemom tzv. plesnih droga, studenti ljubljanskog Pedagoškog fakulteta osnovali su samostalno društvo DrogArt. Nakon dva desetljeća, njihova je djelatnost u punom zamahu

Sve je počelo istraživanjem o korištenju prilično raširenih droga, koje se smatraju bezopasnim dodatkom večernjim izlascima, među mladima u Sloveniji. Rezultati su pokazali da opasnost itekako postoji. A kako tada nije bilo nikakve organizacije koja bi se bavila informiranjem i savjetovanjem na tome području, osnovali su samostalno društvo. Njihova glavna djelatnost zamišljena je kao doprinos smanjenju štetnih posljedica droga u noćnom životu.

S godinama su se programi množili, sve je više volontera pristupalo toj neovisnoj udruzi, uključili su se stručnjaci i zdravstveni radnici. Rezultat: DrogArt je postao referentna adresa na koju se svatko može obratiti s punim povjerenjem. Kako bi doznali što se sve realno nudi na tržištu, inicirali su stvaranje anonimne zbirke uzoraka kemijskih preparata, koje zatim šalju na ispitivanje Nacionalnom laboratoriju za zdravlje, okoliš i hranu.

Tako su došli i do spoznaje da je jedan od najpopularnijih novijih spojeva takozvani ružičasti ecstasy – tableta s vrlo visokom koncentracijom posljednjih ideja na tržištu je ružičasta ekstaza. Očekuje se da će tableta koja sadrži vrlo visoku koncentraciju MDMA (MetilenDioksiMetAmfetamin), čija su proizvodnja, distribucija i posjedovanje ilegalni u većem dijelu svijeta.

Kako su glavna područja djelovanja udruge informiranje i savjetovanje, aktivisti su došli do zaključka da je izrazito važan terenski rad na elektronskim glazbenim događajima, gdje rade i na smanjenju štete na području konzumiranja alkohola među mladima. Uz istraživanje, radionice, izdavačku djelatnost, posebnu pažnju poklanjaju obrazovanju i osposobljavanju za samopomoć. Nude telefonsko, internetsko i osobno savjetovanje svim osobama s problemom ovisnosti koje im se obrate, a imaju i dežurstva na središnjoj info točki u Prečnoj ulici 6 u Ljubljani.

Pokrenuli su i poseban program kao odgovor na sve veću uporabu kokaina u Sloveniji, namijenjen povremenim i redovitim korisnicima te droge, te zainteresiranoj stručnoj i laičkoj javnosti.

See also  Umro akademik Ante Stamać

Cilj je svih njihovih kampanja smanjiti štetne učinke opojnih sredstava i razviti odgovornost za manje rizične odluke prvenstveno kod mladih ljudi.