Izložba u Popovači – Volim te Domovino

Prigodni svečani program sjećanja na branitelje koji su svoje živote položili na oltar Domovine oplemenili su i članovi PULS-a „Moslavački štrk“ postavljanjem likovne izložbe na Trgu ispred Doma kulture u Popovači

Diljem Republike Hrvatske 5. kolovoza obilježavao se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti u Popovači je započeto  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen poginulim hrvatskim braniteljima kod središnjeg križa na Mjesnom groblju uz molitvu koju je predvodio vlč. Nikola Majcen. KUD „Moslavec“ organizirao je sa središnjeg Trga ispraćaj sudionika 23. Konjaničkog maratona Arapskih konja Moslavine koji su krenuli put Zagreba.

Ovogodišnju proslavu za građane Popovače organizirao je Odbor za branitelje uz podjelu prženih ribica te mogućnost razgleda spomen sobe koja je trajna uspomena na sve one koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Hrvatske, a živjeli su na području grada Popovača.

Prigodni svečani program sjećanja na branitelje koji su svoje živote položili na oltar Domovine oplemenili su i članovi PULS-a „Moslavački štrk“ postavljanjem likovne izložbe na Trgu ispred Doma kulture. Umjetnici su izložbom “Volim te Domovino” prikazali  sve ono što ona je: njezinu povijest, tradiciju, duhovnu baštinu i njezine prirodne ljepote.

Svojim likovnim radovima snagu svog istinskog domoljublja s mnogobrojnom publikom podijelili su: BORISLAV TUTIĆ, ŽELJANA KOLJANIN, MARIJA BOŽIĆ, ZLATA BENČEC, JELENA SREDNOSELEC, MARIJAN SEKOVANIĆ, BRANKA VRBANIĆ, ŽELJKO BREKA, DOBRILA VEIN, DIJANA MLINARIĆ DAIĆ, NADA KATANEC, MARIJA TOKIĆ i MARIJA PUKEC ŽIGIĆ. Otvaranje  izložbe „Volim te Domovino“, članova  PULS-a „Moslavački štrk“, obogaćeno je stihovima pjesme „Mila moja“.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice oslobodilačke Vojno redarstvene operacije Oluja, u Popovači je nastavljena uz Tamburaški sastav ŽELJA s prigodnim glazbenim programom. 

Marija Pukec Žigić

MILA MOJA

Neka sjeta obavila mi srce
i probudila zaspala sjećanja
na minule dane
kad se moja Domovina rađala.

Bili su to dani nade i bola,
vjetar je jecao u mom naručju,
troje malih oko skuta i još jedno ispod srca,
a otac im tamo negdje na bojištu.

Vratili se prognani na svoja ognjišta,
zasijala se slavonska polja
ali cvrkut ptica nije više isti,
rođena nam gruda u tišini jeca,
dan za danom odlaze nam djeca.

Junaci su za nju krv prolili,
mnoge majke i danas suze liju
drago moje dijete ponosno živi u miru
i čuvaj srcem svoju rodnu grudu,
nemoj da su ovdje ginuli zaludu.

Marija Pukec Žigić