Skip to content

KAKO SE ZAŠTITITI OD KRAĐE ONLINE IDENTITETA

KRAĐA IDENTITETA POPRIMILA JE NOVE RAZMJERE U DANAŠNJEM, DIGITALNOM SVIJETU. ONO ZBOG ČEGA ČUVAMO NOVČANIKE NA SIGURNOM MJESTU DOK ŠEĆEMO GRADOM, DANAS PREDSTAVLJA PRIJETNJU KOJA DO NAS DOLAZI I PUTEM MOBITELA, LAPTOPA, TABLETA I DRUGIH PAMETNIH UREĐAJA

Krađa identiteta je radnja kod koje se netko služi tuđim osobnim podacima (npr. ime, prezime, adresa i sl.), a osim što predstavlja povredu privatnosti (npr. otvaranje lažnog Facebook profila, lažno predstavljanje) ujedno je i kazneno djelo za koje je predviđena i kazna zatvora do godinu dana, objašnjeno je na stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka.

OPASNOST LEŽI U LAŽNIM PROFILIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Poseban problem danas predstavljaju lažni profili na društvenim mrežama, kojih je, prema procjenama Facebooka, na toj društvenoj mreži krajem prošle godine bilo više od 116 milijuna, o čemu je izvijestio i New York Times. Lažne profile ljudi stvaraju iz različitih razloga, i dok su neki bezopasni (primjerice, obična šala među prijateljima), drugi predstavljaju iznimno veliki rizik, jer im je cilj, na primjer, uništiti nečiji ugled. Krađa identiteta i stvaranje lažnih profila jedan je od oblika elektroničkog nasiljaSvaki lažni profil na koji naiđete možete prijaviti društvenoj mreži na kojoj ste ga pronašli.

Preventivno djelovanje najpametniji je potez kako bismo se zaštitili. Prva stvar na koju moramo paziti je koje sve podatke objavljujemo online. Promislite o tome što je sve moguće pronaći o vama pretragom raznih stranica i društvenih mreža. Onaj tko poželi ukrasti vaš identitet možda će se poslužiti vašim profilima na tri društvene mreže putem kojih će dobiti širu sliku o vama što će njegovom lažnom profilu podići kredibilitet.

Zaštitite svoje lozinke, učinite ih snažnijima i redovito ih mijenjajte. Kombinirajte slova, brojeve i znakove koji samo vama imaju smisla. Pripazite da ne ostajete ulogirani na različite stranice na računalu ili mobitelu koji nisu vaši.

See also  Predstavljena online burza istraživačkih radova www.studentsforindustry.eu

Prebacite postavke profila na društvenim mrežama na privatne kako biste osigurali da samo vaši prijatelji mogu vidjeti informacije o tome gdje ste rođeni, koliko imate godina i koju ste školu završili. Dodatan korak može biti i redovito čišćenje liste prijatelja, te ne prihvaćenje zahtjeva za prijateljstvo od osoba koje ne poznajete.

AKO NEŠTO ZVUČI PREDOBRO DA BI BILO ISTINITO, VJEROJATNO JE PREVARA

Zaštitite svoje osobne podatke koje imate pospremljene na svom pametnom uređaju lozinkomili otiskom prsta kako biste spriječili krađu podataka u slučaju gubitka mobitela. Pomoću aplikacije kao što je Find my Device možete se osigurati da ćete mobitel, ako ste ga izgubili, a uključen je, moći pronaći. Ipak, izgubljen mobitel koji je isključen nećete moći pronaći na taj način, ali koristeći tu aplikaciju možete izbrisati sve podatke s njega.

Budite svjesni rizika od phishinga. To je pokušaj prikupljanja osjetljivih informacija kao što su korisnička imena, brojevi kreditnih kartica ili lozinke, kako bi se te informacije zlonamjerno upotrijebile. Ova vrsta krađe identiteta provodi se putem elektroničke pošte, a cilj je navesti primatelja da otvori privitakklikne na poveznicu i posjeti internetsku stranicu sa zlonamjernim softverom.

Posebno su popularni e-mailovi u kojima vas kontaktira nečiji odvjetnik koji tvrdi da ste vi jedini živući nasljednik velike svote novca koju vam je ostavio davno izgubljeni rođak s drugog kraja svijeta. Vodite se zlatnim pravilom da, ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno i nije istinito.

Zaštitite sebe i svoje računalo tako što ćete instalirati antivirusni program, preuzimati datoteke samo iz pouzdanih izvora i ukloniti broj svog računa nakon što obavite online kupovinu.

Ako ste postali žrtva krađe online identiteta, to odmah prijavite policiji.  

Piše: Irena Domitrović, medijskapismenost.hr

mala retrospektiva

Huawei p60 pro

Huawei p60 pro - 5G, kamera Snapdragon 870, 200 MP, 10 GB RAM-a, 6000 mAh bater...
24th Apr 2022

Sony Xperia 10 VI, 5G - prvi pogled

Sony Xperia 10 VI Cijena, 5G, Datum lansiranja, Značajke, Kamera, Najava, Speci...
25th Jun 2023