Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

KADA OSOBE KOJE DJECA POŠTUJU POKAZUJU SOCIJALNE I EMOCIONALNE VJEŠTINE, DJECA ĆE IH VJEROJATNIJE I SAMA USVOJITI, A KAO MODELI MOGU POSLUŽITI I FILMSKI LIKOVI

Socijalne i emocionalne vještine pomažu djeci da prepoznaju svoje osjećaje i njima upravljaju, da bolje razumiju sebe i surađuju s drugima te da se lakše nose sa stresom. Škole su dugo zanemarivale socijalne i emocionalne vještine, ali su počele prepoznavati da bi one mogle biti čak i važnije od akademskih vještina i da njihov razvoj može direktno voditi poboljšanju školskog djece i mladih.

Djeca obično ove vještine usvajaju kroz interakcije sa svijetom i često preuzimaju ponašanja koja vide kod svojih vršnjaka ili roditelja. Kada osobe koje djeca poštuju pokazuju socijalne i emocionalne vještine, djeca će ih vjerojatnije internalizirati te ih i sama koristiti. Tako sami razvijaju mnoge od tih vještina, ali vodstvo u školi, kroz knjige, ili ciljane treninge može biti od velike pomoći.

O socijalnim i emocionalnim vještinama može se učiti i iz medija. Iako mnogi sadržaji koje djeca inače vole gledati mogu biti problematični, postoji i puno filmova s likovima koji su odlični modeli za socijalno-emocionalnu kompetentnost, piše portal Learning Works for Kids. S tog portala, koji roditeljima nastoji približiti načine na koje videoigre i drugi digitalni mediji mogu pomoći djeci u učenju i razvoju brojnih kognitivnih i drugih vještina, prenosimo vam i preporuke pet filmova koji mogu pomoći djeci i mladima u socijalno-emocionalnom učenju:

ZVJEZDANI RATOVI V: CARSTVO UZVRAĆA UDARAC

Za osnovnoškolce i starije

U ovom klasiku punom akcije uživat će i roditelji i djeca, učeći pritom o vještinama samokontrole. Gledajte Lukea Skywalkera kako osvaja Silu, prakticira samokontrolu i uči se disciplini dok uz Yodu trenira kako bi postao Jedi Vitez.

IZVRNUTO OBRNUTO

Za predškolce i starije 

Izvrnuto obrnuto je zabavan i topao film o odrastanju te prepoznavanju i upravljanju svojim emocijama. Ovaj film je odličan alat koji možete koristiti za podučavanje djece kako da se učinkovito nose sa svojim osjećajima i impulsima.

Prevela i priredila: Ana Dokler, medijskapismenost.hr/