U Sinju punte skupljaju političari

Prije početka 304. sinjske Alke održana je molitva u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske. Zatim se išlo kod vojvode na prijem u alkarske dvore. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije zaobišla ni sinjske vatrogasce, rekavši im da se nada da danas neće imati puno posla, da će se opustiti i uživati u Alci

U tradicionalnoj šetnji alkarskim gradom bio je cijeli politički vrh. 

– Krasna prigoda da uoči dana pobjede još jednom osjetimo spoj tradicije zajedništva i zajedničkih vrijednosti – poručio je premijer Andrej Plenković.

Šef SDP-a Davor Bernardić rekao je kako na sinjsku Alku voli doći svake godine.

– Ovo je jedno mjesto gdje se okuplja hrvatska kultura, tradicija, i što je najbolje, obogaćuje se naša turistička ponuda – rekao je između ostalog.

Politika se u Sinju nije se mogla zaobići. Dok su alkari u natjecalištu u punom trku razmahala se i predsjednička kampanja. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uoči utrke bez izjava, no na pitanja o njenoj kandidaturi odgovara premijer Plenković, pa kaže kako to neće biti sutra.

– Nisam doživio da će to biti sada, nego nakon Sinja i Knina. To neće biti sutra, kratko je kazao Plenković.

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović zbog obiteljskih je razloga otkazao najavljeni dolazak u Sinj, no gradom alkara prošetao je jedan drugi izazivač aktualne predsjednice. Nakon što se javnosti uglavnom obraćao putem društvenih mreža Miroslav Škoro stao je pred novinare. Kaže, nije točno da izbjegava medije, pet mjeseci dovoljno je vrijeme da se odgovori na sva pitanja.

– Ja ću biti nezavisni kandidat do kraja i svatko tko bude htio dati podršku meni kao kandidatu za predsjednika države, naravno da će biti dobrodošao ukoliko se njihovi programi podudaraju s onim što ja tražim, a ja tražim jednu malo ozbiljniju situaciju kad je u pitanju funkcija predsjednika države. Ja sam čovjek koji dolazi iz posla i nemam namjeru biti na Pantovčaku ili na bilo kojoj drugoj lokaciji tko će tamo glumiti fotomodel ili fikus – rekao je između ostalog.

Nakon Alke Miroslava Škoru čeka koncert u obližnjem Trilju, a na splitskoj Rivi nastupit će Marko Perković Thompson. Nagađalo se da će tamo i predsjednica, ali ona s Ministarstvom obrane organizira prijem u Kninu, no da može, poručila je, svakako bi svratila. Autor: D.Š./HRT