Skip to content

Bruno Šimleša o valu nasilja u društvu

Hrvatska nije poznata po građanskom aktivizmu i hrabrosti

Zastrašujući zločin na zagrebačkoj Kajzerici potresao je Hrvatsku i otvorio cijeli niz pitanja o sigurnosti građana, odgovornosti institucija, ali i kompletnog društva.

“Svi, svi sa svime, od medija, do psihijatara. Što su više na poziciji moći, to su više krivi”, izrazio je mišljenje o tome tko snosi odgovornost i krivnju psihijatar Ante Bagarić.

Ujedno, usporedio je situaciju s uzgojem rajčica, odnosno, ako smo prema njima brižni, one će rasti, baš kao i agresija i destrukcija. Koje, prema njegovu mišljenju, uzgajamo u Hrvatskoj. A nešto o tome kazao je gost RTL Danas sociolog i pisac Bruno Šimleša.

“Dobrim dijelom se slažem s tim. Kod nas se dogodila normalizacija nasilja jer smo se toliko naviknuli da se ono pojavljuje u svim porama društva. Prihvatili smo to kao najnormalniju životnu činjenicu. To je pogubno i trebali bismo svi imati nultu toleranciju prema nasilju. Jer, nasilje je odraz nemoći, a ne nadmoći. Ona je odraz slabića”, govori Šimleša.

Čini se kao da nema sustavnog rješenja za ova pitanja

“Hrvatska nije poznata po građanskom aktivizmu i hrabrosti, uvijek imamo izgovore. Govorimo da se to događa u tuđoj kući i da to nije naš problem. Ali, to jest naš problem. Ujedno institucije trebaju pomoći. Često, kad se i prijavi nasilje, nasilnik dobije ‘packu’, a najviše nastrada žrtva. Treba učiniti sve da se zaštiti žrtva ili žrtve, pa bismo našu urođenu građansku lijenost lakše razbili.”

U ovom posljednjem primjeru svjedočili smo obiteljskom nasilju, što znači da obitelj zapravo više nije sigurno mjesto.

“Nažalost, obitelj je zapravo najnesigurnije mjesto u Hrvatskoj. Postala je ideja oko koje se prepiremo, oko definicije obitelji. Potrošit ćemo mjesece i godine da promijenimo jednu rečenicu u Ustavu, a nećemo potrošiti te resurse da pomognemo stvarnim obiteljima, stvarnim brakovima sa stvarnim problemima.”

Uz obitelj, bitna je i uloga medija, odnosno, jesu li podbacili…

“Činjenica jest da se ove godine zaredalo nekoliko slučajeva od kojih se normalnim ljudima ledi krv u žilama. Ipak, Hrvatska je i dalje sigurna zemlja, ali i neuređena. Tu je uloga medija da vrši pritisak na institucije kako bi počele raditi svoj posao, kako nasilnik ne bi završio u zatvoru na jednu noć uz tapšanje policajaca. Potrebniji je ozbiljniji tretman jer samo nikakvo nasilje je prihvatljivo”, zaključuje Šimleša. izvor RTL Danas