Vrlo lijepa i posebna priča dolazi nam iz Ljubuškog. Već četrnaestu godinu održava se likovna kolonija Ljubuški koja upravo traje. Hercegovci su ugostili slikare naive autentične hlebinske škole

Na koloniji sudjeluju slikari iz Udruge “Hlebinski slikari i kipari naive” i Likovnog udruženja Bjelovar: Vladimir Dolenec, Josip Gregurić, Zlatko Kolarek, Mirko Markešić, Branko Matina, Stjepan Pongrac, Ivan Rođak, Zlatko Štrfček te akad. slikaica Marija Galić koja je posebno vezana za ovaj kraj.

U Staračkom domu Ljubuški stvaraju se zanimljiva umjetnička djela u okviru Likovne kolonije, gdje su slikari i smješteni.. Zanimljivo je kako slikari svojim podravskim motivima daju hercegovački ugođaj što možete vidjeti i na fotografijama. Inače, ranijih godina kolonija se održavala u susjednim mjestima Bijači i Grabu.

U sklopu ovogodišnje kolonije izrađen je i veliki kip sv. Ante kojeg su izradili akademski kipari Vinko Galić, ujedno i začetnik kolonije te Mate Tijardović i Ivica Tolić i donirali ga Staračkom domu. Kip je danas postavljen ispred ustanove, a umjetnik Radojko Kraljević izradio je manje raspelo koje je postavljeno pored ulaznih vrata doma.

autorica Marija Galić