Od najlošijeg učenika u razredu do ministra

Novi ministar državne imovine Mario Banožić i nije bio baš primjer uspješnog učenika. Navodno je u svakom razredu gimnazije koju je pohađao – išao na popravni. Izvor Indexa kaže kako je novi ministar iz redova HDZ-a bio ‘najlošiji učenik u razredu’

– Da je otišao na popravni jednom, ajde, dogodilo se, ali on je svake godine išao na popravni, kaže za Index osoba koja tvrdi da dobro poznaje aktualnog ministra iz toga vremena.

Loš uspjeh u školi ne mora govoriti baš ništa o nečijoj inteligenciji ni o ostalim kvalitetama i sposobnostima. No kada se čovjek nakon toga odluči za političku karijeru, pa se učlani u vladajuću stranku i preko nje dogura do ministarskog mjesta u vladi koja rado ističe značaj školovanja, e onda priča postaje zanimljiva, piše Index.

Zamolili su ministra da objasni kako je došlo do toga da baš svake godine odlazi na popravni ispit i koliko je na njegov uspon u državnom aparatu utjecalo učlanjenje u HDZ.

– U mom osnovnom, srednjoškolskom i akademskom obrazovanju nije postojala grupa predmeta koja mi je predstavljala problem. Osnovnu školu Josipa Kozarca u Vinkovcima završio sam s odličnim uspjehom, a Prirodoslovno matematičku gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima s vrlo dobrim uspjehom.

Ipak, u srednjoškolskom razdoblju, kao i većini adolescenata učenje i obrazovanje mi nije uvijek bilo prioritetno. Ugledna i kvalitetna vinkovačka gimnazija stvorila mi je dobro predznanje za upis na Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem sam diplomirao među prvima u generaciji 2002. godine.

U želji za nadogradnjom vlastitog znanja, upisao sam i završio poslijediplomski znanstveni studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2008. godine, gdje sam također i doktorirao 2013. godine. Cijelo svoje akademsko obrazovanje prošao sam s odličnim uspjehom, odgovorio je Indexu Banožić, ističući da mu je politički angažman počeo 21. lipnja 2007. godine.

Novi ministar državne imovine počeo je karijeru kao komercijalist, direktor i voditelj prodaje u vinkovačkim tvrtkama. Dvije godine prije nego što se učlanio u vladajuću stranku počeo je raditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao ‘stručni suradnik’, a njegov drastični uspon počinje 2009. kada postaje voditelj županijskog ‘odsjeka turizma’, a zatim pomoćnik županijskog pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu.

Dosegao je tako do predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i naposljetku do fotelje ministra, piše Index.