U organizaciji Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uz suorganizaciju župe Svete Obitelji u Kupresu i Udruge Kupreški kosci, u nedjelju, 28. srpnja 2019. održan je II Obiteljski dan u Kupresu koji je započeo misom uočnicom u subotu, 27. srpnja u 18 sati u župnoj crkvi Svete Obitelji

Svetu misu u subotu predvodio je predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH, mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, a nakon mise u Hrvatskom domu u Kupresu održan je koncert etno skupine Čuvarice iz Rame.

Hvala našim "Čuvaricama" na predivnom koncertu. Sve pohvale ! Bravo! 👏👏👏

Gepostet von Hrvatski Dom Kupres am Samstag, 27. Juli 2019

U nedjelju, 28. srpnja u 11 sati središnje misno slavlje, u zajedništvu s drugim biskupima iz Bosne i Hercegovine, predvodio ee predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Kardinal Puljić: Društvo je zdravo ako postoji poštivanje, počevši od bračne zajednice

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je župniku Mlakiću na pozdravu kao domaćinu toga događanja zajedno s novim župnim vikarom Adnanom Petrom Mihaelom Jašarevićem. Pozdravio je i nazočne biskupe, svećenike, redovnice, bogoslove i sve vjernike iz župe Kupres i iz drugih župa. „Večeras smo ovdje da započnemo moliti za naše obitelji, na poseban način za obitelji iz kojih smo nikli, ali i za sve one koje će nastati da ih Bog ispuni svojim Duhom i upravi putem sloge, vjernosti i ljubavi“, kazao je kardinal Puljić koji je potaknuo sve nazočne da u svoje molitve također uključe dušu bosanskog franjevca fra Slavka Topića koji je preminuo toga popodneva.

„Tu stoji da Isusovi roditelji nisu razumjeli Isusa. Nisu ga razumjeli, ali su ga voljeli. To je najvažnija pouka za današnje obitelji. Molimo Boga, dragi roditelji, da vas vaša djeca nadmaše u dobru, u pameti, u mudrosti, u svemu onome što je dobro i pozitivno. I da budete sretni kad vas nadmaše! Koliko se rodi genijalne i nadarene djece, ali mi stariji nemamo oči za njihove darove. I tako škodimo i njima i sebi. Najveća je čast za našu djecu da im bezuvjetno vjerujemo i da ih bezuvjetno ljubimo. Ljubav omogućuje roditeljima da s povjerenjem mogu prihvatiti kod djece one darove i one sposobnosti koje sami ne mogu razumjeti. To uključuje otvorenost prema budućnosti, prema boljem budućem životu. U kršćanstvu primat ima budućnost, i mora je imati, pred sadašnjošću i prošlošću. To je taj proces obraćenja: stalne promjene nabolje, od rođenja do smrti. To je put za sve kršćane i za cijelo čovječanstvo. Pri tom dajmo prostora u našim obiteljima djedovima i bakama i omogućimo im ispuniti ulogu koju im je Bog dao u odgoju i podizanju djece te prenošenju vjere jer oni s jedne strane, omogućuju unucima vidjeti budućnost, a s druge strane, oni su istinske riznice sjećanja i pravo bogatstvo obitelji i društva“, rekao je u propovijedi biskup Semren.

U nedjelju, organizatori su pripremili cjelodnevni program, uz mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja na kupreškoj visoravni.

Bogati glazbeni i kulturno-umjetnički program započeo je od 16 sati nastupom brojnih folklornih društava. Po završetku folklornih nastupa nastupili su glazbeni sastav Versi iz Metkovića, nakon njih i zvonki zvuci tamburica uz poznati vinkovački tamburaški sastav Đeram, predvođen Željkom Piperovićem.

Uz tamburaške note u sklopu glazbeno-zabavnog programa nastupio i Dražen Žanko, koji je svojim pjesmama obilježio dio povijesti i duh vremena. Nakon njih okupljene je uveseljavavao legendarni Mate Bulić, nakon čijeg nastupa je slijedio koncert jednog od najpopularnijih vokalnih sastava na našim područjima, klape Intrade, predvođene Tomislavom Bralićem.

Prema riječima župnika u Kupresu don Tomislava Mlakića, ovim Obiteljskim danom želi se skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanja kršćanskih i obiteljskih vrijednosti u društvu. Predsjednik Udruge Kupreški kosci gospodin Matko Ćurković istaknuo je da se ovim danom „želi prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao iznimne turističke destinacije, koju posljednjih godina otkrivaju mnogobrojne obitelji iz cijele Europe, kako tijekom zimskih mjeseci kad uživaju na skijaškim stazama, tako i tijekom ljeta kad ovaj kraj predstavlja iznimnu oazu za odmor. Nakon, zasigurno najvećeg skupa u povijesti slikovite kupreške visoravni u ljeto 2017., kad je oboren Guinnesov rekord, okupljanja najviše osoba istog imena na jednom mjestu – 2.325 Ivana, Obiteljski dan ove i godine okupio je tisuće katoličkih hrvatskih obitelji“, rekao je gospodin Ćurković.

Želja je organizatora da Kupres, gdje temperature tijekom ljeta znaju biti niže i desetak stupnjeva nego u južnim nižim krajevima, postane mjesto ljetnog okupljanja i susreta hrvatskih katoličkih obitelji bez obzira gdje žive, kako bi kroz zajedništvo pridonosili očuvanju katoličkog i hrvatskog identiteta Župnik Mlakić podsjeća da je Kupres, nakon organiziranja manifestacije „1000 Ivana“ postao vijest u najutjecajnijim svjetskim medijima, a glas o gostoljubivosti, otvorenosti, ljepoti podneblja i posebnostima ovog kraja stigao je i u najudaljenije dijelove svijeta. kupreskiradio.com

Uredila: Ivana Mihaljević

Leave a Reply