Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu može postići više od “zavisnog” zastupnika, odnosno članova klubova zastupnika u EP-u jer “zavisni” zastupnici “prodaju svoju dušu”, tvrdi nezavisni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić

– Što vama znači biti član, recimo, najvećeg kluba pučana. Vi se, dakle, morate dogovoriti s drugima. Ako prodajete svoju dušu još i drugom klubu. Pa što je onda ostalo? Vi ćete u biti samo izglasavati i biti glasačka mašinerija, a nećete ni na što utjecati – poručio je Mislav Kolakušić u razgovoru za Hinu povodom početka rada u parlamentu EU.

Za Kolakušića su članovi zastupničkih klubova u Europskom parlamentu “zavisni zastupnici” koji ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskoj uniji.

– Zavisni član ima apsolutnu nulu svoga utjecaja na donošenje bilo čega. Zato što, opet u svim tim klubovima, vladaju Francuska i Njemačka i oni štite svoje interese – smatra Kolakušić.

Europski parlament ima 751 zastupnika, a 54 europarlamentarca nisu članovi klubova zastupnika, već su nezavisni.

Stranka Brexit Nigela Faragea ima 29 zastupnika, a Pokret pet zvijezda (M5S) 14, pa članovi tih dviju stranaka čine glavninu nezavisnih zastupnika, a u prijašnjem su sazivu bili u klubu zastupnika Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koji se raspao, a M5S-ov pokušaj formiranja novog kluba zastupnika u kojemu bi bio i Živi zid propao je jer je za osnivanje kluba potrebno imati zastupnike iz 7 država članica.

Ključne pozicije u Europskom parlamentu dodjeljuju se klubovima zastupnika, sukladno njihovoj veličini.

– Što može zavisni zastupnik? Je li ijedan od naših zavisnih zastupnika koji pripadaju klubovima glasao protivno svome klubu. Naravno da nije i naravno da nikad neće – kaže Kolakušić i odlučno odbacuje tezu da nezavisni zastupnici ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskom parlamentu.

‘Velike će sile zaštititi svojih tisuću eura, prije nego što će nama pomoći’

Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu je u svom prvom govoru, u raspravi o izboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, kritizirao prevlast Njemačke u europskim institucijama, a u razgovoru za Hinu je ponovno istaknuo da EU-om vladaju velike države.

– Oni će prije zaštititi tisuću eura svoga interesa, nego što će nama omogućiti da nešto dobijemo – poručuje Kolakušić.

Kolakušić je rekao da se snaga nezavisnih zastupnika potvrdila prilikom potvrđivanja Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, a istaknuo je da bi volio da Ujedinjena Kraljevina ostane u Europskoj uniji.

– Drago mi je da su pokazali zube, ali bih iskreno volio da Britanci ne izađu iz Europske unije, da zajedno probamo tu EU preoblikovati u istinsku Europsku uniju, zajednicu jednakih država i jednakih građana – kaže Kolakušić.

Plenković je ‘njihov dečko’

Kolakušić je ponovio svoju tezu o demokratskom deficitu Europske unije.

– Nažalost, u Europskom parlamentu zasad ne postoji istinska demokracija. Od 130 predsjednika i potpredsjednika, jedino se kandidat za predsjednika Europskog parlamenta imao pravo predstavljati. Ostali ne, čak niti potpredsjednici, niti predsjednici odbora. Samo dobijete imena: tko je za, tko je protiv? – kaže Kolakušić.

– Ti ljudi nisu izgovorili, niti imali pravo izgovoriti jednu ili dvije rečenice. Dakle, parlamentarci su glasali za njih, uopće ne znajući za koga glasaju – dodaje.

Kolakušić računa da je, s obzirom da mandati predsjednika i potpredsjednika Europskog parlamenta i Odbora Europskog parlamenta traju dvije i pol godine, Hrvatska od 2015. dobila jedno od 390 ključnih funkcija EP-u.

Naime, Andrej Plenković je 2015. postao četvrti potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

– S obzirom da Andreja Plenkovića svi smatramo njihovim dečkom, a ne našim, možemo reći da smo mi, hrvatski građani, dobili nula predstavnika – kaže Kolakušić i ocjenjuje to neprihvatljivim.

Manje zemlje moraju biti ravnopravne da bi se “ojačala EU”, drži Kolakušić.

– Ako jedna velesila poput Ujedinjenog Kraljevstva izlazi zato što smatra da ima više štete nego koristi, što će se događati s drugim državama, ako će se osjećati neravnopravno? Kad izađe Velika Britanija, sve će se promijeniti – smatra Kolakušić.

‘Nepobitnim’ argumentima stvari se mogu mijenjati

Kolakušić je punopravni član Odbora za proračun i Odbora za pravne poslove te zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Zamjenski članovi odbora glasuju u odsutnosti punopravnih članova, a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.

Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP, srazmjerno broju zastupnika u parlamentu, a velika većina zastupnika dobiva jedno punopravno članstvo i jedno zamjensko.

Upravo su nezavisni zastupnici dobili “viškove” jer se smatra da je teško usvojiti amandmane bez potpore kluba zastupnika.

Kolakušić kaže da su argumenti ono što je najbitnije, a ne stranačka pripadnost.

– Ako imate argumente koji su nepobitni, ako vi dolazite, pričate svoju priču koja nije utemeljena ni na čemu, ponavljate rečenice koje su već tisuću puta izgovorene i u parlamentima i odborima, naravno da vas nitko neće saslušati. Ako argumentirano i precizno ukažete i na odredbe i na konkretne statističke podatke, onda bih volio vidjeti da se vaš argument ne uvaži – kaže Kolakušić.

– Vi možete doći pred parlament i reći, to sve ponoviti pred 750 zastupnika, pred televizijskim kamerama – dodaje Kolakušić i ponovno objašnjava podjelu na nezavisne i zavisne zastupnike.

– Ako vi šutite i nezavisni ste, vi ne postojite. Kao što ne postojite ni ako ste članovi pučana i ovih drugih. Dakle, oni isto nisu postojali. Što su oni učinili? Apsolutno ništa. Znači vaš glas je vredniji kao nezavisnog, nego kao zavisnog – zaključuje Kolakušić.

AUTOR: Hina

Leave a Reply